
Lees ook | Noord-Korea meldt eerste coronadode en ruim 187.000 zieken
Hulp met gebalde vuisten
Volgens Breuker ontbeert het land voedselvoorraden en medicijnen en met een besmettelijker omikronvariant in het verschiet, is hulp hard nodig. Dat het regime hiermee naar buiten komt heeft volgens Breuker twee redenen: de voorraden zijn op en het regime kan het zich permitteren zich zwak te tonen, het beschikt immers over raketten. Overigens zal die hulp wel op Noord-Koreaanse voorwaarden het land binnenkomen, verduidelijkt de hoogleraar. 'Dat is typisch Noord-Koreaans: praten en om hulp vragen aan de andere kant en gebalde vuist laten zien en gespierde taal uitslaan'.
'Die rakettesten helpen misschien wel om het Westen te overtuigen dat ze maar beter kunnen helpen, want instabiliteit in een dictatuur met kernwapens wil je misschien ook niet. Tegelijkertijd willen ze ook wel paal en perk stellen aan wie er gaat bepalen wie welke vaccins krijgt. Daar zal de Noord-Koreaanse regering echt wel meer inspraak in willen hebben dan de humanitaire organisaties willen toestaan'.
Veel doden
Desgevraagd zegt Breuker te vermoeden dat er een groot aantal doden zal vallen door corona. 'De afgelopen twee jaar zijn al zwaar geweest. De helft van de Noord-Koreaanse bevolking is structureel ondervoed, dat was al voor corona zo. Als daar een virus overheen komt en er zijn geen medicijnen, dan zal dat hard aankomen.'
De regering heeft eerder besloten tot distributie van medicijnen uit de nationale voorraden. Maar de verspreiding ervan via apotheken zou volgens Kim niet goed verlopen. De Noord-Koreaanse leider zegt dat apotheken niet goed zijn toegerust om hun taken soepel uit te voeren. Er zijn geen andere opslagruimtes voor medicijnen dan de vitrines, en de verkopers hebben geen goede sanitaire kleding. Reden voor Kim de 'krachtige troepen' van het medische korps van het leger in te zetten om 'de levering van medicijnen in Pyongyang te stabiliseren'.
Noord-Korea heeft maandag gemeld dat bij nog eens 392.920 inwoners koortssymptomen zijn vastgesteld. Acht mensen met koorts zijn overleden, aldus staatspersbureau KCNA. Hoeveel van de nieuwe gevallen positief hebben getest op Covid-19 is niet bekendgemaakt. Een dag eerder maakte het land melding van bijna 300.000 nieuwe gevallen en vijftien doden.
Noord-Korea erkende donderdag voor het eerst officieel een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld. Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land. Of mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbeert Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal te testen.