Internationaal16 mei '22 06:08Aangepast op 16 mei '22 16:42

Noord-Korea zet leger in tegen coronavirus

Auteur: ANP

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zet het leger in om de distributie van medicijnen in de hoofdstad Pyongyang in goede banen te leiden. Het besluit is gevallen tijdens een spoedvergadering van het politbureau, melden staatsmedia maandag. Het Aziatische land erkende vorige week met een 'explosieve' corona-uitbraak te kampen. 'Noord-Korea staat met de rug tegen de muur', zegt hoogleraar Korea Studies Remco Breuker van de Universiteit Leiden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bezoekt een apotheek in Pyongyang.
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bezoekt een apotheek in Pyongyang. (ANP / Associated Press Korean Central News Agency / Korea News Service)

Lees ook | Noord-Korea meldt eerste coronadode en ruim 187.000 zieken

Hulp met gebalde vuisten

Volgens Breuker ontbeert het land voedselvoorraden en medicijnen en met een besmettelijker omikronvariant in het verschiet, is hulp hard nodig. Dat het regime hiermee naar buiten komt heeft volgens Breuker twee redenen: de voorraden zijn op en het regime kan het zich permitteren zich zwak te tonen, het beschikt immers over raketten. Overigens zal die hulp wel op Noord-Koreaanse voorwaarden het land binnenkomen, verduidelijkt de hoogleraar. 'Dat is typisch Noord-Koreaans: praten en om hulp vragen aan de andere kant en gebalde vuist laten zien en gespierde taal uitslaan'.

'Die rakettesten helpen misschien wel om het Westen te overtuigen dat ze maar beter kunnen helpen, want instabiliteit in een dictatuur met kernwapens wil je misschien ook niet. Tegelijkertijd willen ze ook wel paal en perk stellen aan wie er gaat bepalen wie welke vaccins krijgt. Daar zal de Noord-Koreaanse regering echt wel meer inspraak in willen hebben dan de humanitaire organisaties willen toestaan'.

Veel doden

Desgevraagd zegt Breuker te vermoeden dat er een groot aantal doden zal vallen door corona. 'De afgelopen twee jaar zijn al zwaar geweest. De helft van de Noord-Koreaanse bevolking is structureel ondervoed, dat was al voor corona zo. Als daar een virus overheen komt en er zijn geen medicijnen, dan zal dat hard aankomen.'

De regering heeft eerder besloten tot distributie van medicijnen uit de nationale voorraden. Maar de verspreiding ervan via apotheken zou volgens Kim niet goed verlopen. De Noord-Koreaanse leider zegt dat apotheken niet goed zijn toegerust om hun taken soepel uit te voeren. Er zijn geen andere opslagruimtes voor medicijnen dan de vitrines, en de verkopers hebben geen goede sanitaire kleding. Reden voor Kim de 'krachtige troepen' van het medische korps van het leger in te zetten om 'de levering van medicijnen in Pyongyang te stabiliseren'.

Noord-Korea heeft maandag gemeld dat bij nog eens 392.920 inwoners koortssymptomen zijn vastgesteld. Acht mensen met koorts zijn overleden, aldus staatspersbureau KCNA. Hoeveel van de nieuwe gevallen positief hebben getest op Covid-19 is niet bekendgemaakt. Een dag eerder maakte het land melding van bijna 300.000 nieuwe gevallen en vijftien doden.

Noord-Korea erkende donderdag voor het eerst officieel een besmetting met het coronavirus. Een dag later werd de eerste dode als gevolg van het virus gemeld. Volgens KCNA gaat sinds eind april een mysterieuze koorts rond in het land. Of mensen ook positief testten op corona is niet bekend. Volgens experts ontbeert Noord-Korea de capaciteit om op grote schaal te testen.

Lees ook | Eerste officiële coronabesmetting in Noord-Korea


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen