Internationaal16 mei '22 13:18

Geen Big Mac meer in Moskou

Auteur: Mark van Harreveld

McDonald's kondigt na ruim dertig jaar aan dat het uit Rusland vertrekt, dit als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters. De Amerikaanse multinational gaat al zijn activiteiten in Rusland verkopen, de 850 vestigingen waren al eerder tot nader order gesloten.

Symboliek

Dat de fastfoodketen uit Rusland vertrekt heeft vooral een grote symbolische waarde: de opening van de eerste filiaal in Moskou meer dan dertig jaar geleden, stond symbool voor het einde van de Koude Oorlog. De televisiejournaals in het Westen toonden in 1990 beelden van lange rijen Sovjet-burgers die voor het eerst burgers en friet gingen eten. Op de opening kwamen 5.000 mensen af. Daarna ging het hard: de Sovjet Unie verdween, Rusland bleef achter en McDonald's breidde zijn aanwezigheid in hoog tempo uit tot uiteindelijk 850 filialen en zo'n 62.000 Russische medewerkers.

Met het vertrek van de keten wordt het de Russische consument eens te meer pijnlijk duidelijk hoezeer het land in een internationaal isolement terecht is gekomen. De keten vindt het niet langer meer in overeenstemming met de eigen waarden om nog langer in het land aanwezig te zijn. De fastfoodketen mikt op een overname door een lokale speler die de volledige portfolio van McDonald's-restaurants in Rusland wil overkopen.

Strop

De keten zegt er wel naar te streven dat al het personeel wordt doorbetaald totdat er een nieuwe eigenaar is gevonden en het behoud van werkgelegenheid is geregeld. Het vertrek is een fikse financiële strop voor de fastfoodreus, McDonald's verwacht ongeveer 1,2 miljard tot 1,4 miljard dollar te moeten afschrijven. Omgerekend gaat het mogelijk om meer dan 1,3 miljard euro.

Volg hier de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog

Gerelateerde artikelen