Internationaal17 mei '22 07:18Aangepast op 17 mei '22 09:23

Oekraïense minister Koeleba in Nederland om te praten over olieboycot en EU-lidmaatschap

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba is vandaag en morgen in Nederland. Op de agenda staan de huidige situatie in Oekraïne en de verschillende manieren waarop Nederland Oekraïne steunt. Zijn missie: een boycot van olie en gas en toetreding tot de EU. Ook wil de Tweede Kamer weten 'hoe hij aankijkt tegen het voorstel van Macron, om een soort van schaduw Europese Unie te hebben, waar Oekraïne dan wel lid van kan worden, maar dat vindt Koeleba niks', zegt politiek verslaggever Leendert Beekman.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba.
De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Koeleba. (ANP / AFP)

Koeleba's missie is 'een boycot van olie en gas en toetreding tot de EU. En wat dat betreft heeft hij gisteren een slechte dag gehad in Brussel', vertelt Beekman. 'Daar kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken bijeen en zowel op het gebied van een olieboycot - daar ligt Hongarije dwars - als het kandidaat EU-lidmaatschap, heeft hij niks voor elkaar gekregen. Dus daar zal hij vandaag over doorpraten.' Verder zal buitenlandminister Wopke Hoekstra vandaag met Koeleba in gesprek gaan over 'waarheidsvinding en gerechtigheid', en 'over wat Nederland op dat gebied voor Oekraïne kan betekenen.'

Waarheidsvinding

Nederland wil het voortouw nemen in die waarheidsvinding naar oorlogsmisdaden, stelt Beekman. 'Dat doen ze financieel bij het Internationaal Strafhof, maar er is ook een Nederlands forensisch team begin mei naar Oekraïne gegaan voor onderzoek. Ze zijn inmiddels terug. Nu heeft Hoekstra al aangekondigd dat er een persmoment is om half twee vandaag met nieuws.' Wat er verteld gaat worden en waarover het gaat, is nog niet bekend.

Olieboycot

Koeleba zal vandaag ook in gesprek gaan met klimaatminister Rob Jetten over een olieboycot. 'Nederland is voor, maar Hongarije houdt dat nog tegen. Duitsland heeft al het voortouw genomen en zegt: wel of geen boycot, wij stoppen met olie. Ik heb ook nog even nagevraagd waarom Nederland dat niet ook doet. Het officiële antwoord van Economische Zaken en Binnenlandse Zaken is dat dat voor ons heel erg lastig is. Wij zijn een doorvoerland voor olie. Héél veel olie komt door Nederland en een scheiding maken van olie voor Nederland en olie voor het buitenland schijnt zó lastig te zijn dat het niet kan. Dus ze hopen toch op een Europees besluit wat betreft de olie-boycot.'

Lees ook | Hoekstra brengt bliksembezoek aan Kiev

Tot slot ontvangt koning Willem-Alexander Koeleba vandaag nog, 'dat zal een bijpraatsessie zijn'. Woensdag is er nog een gesprek met de minister van Defensie Kajsa Ollongren. 'Wat daar besproken gaat worden horen we niet, maar dat gaat uiteraard over wapens. En hoe de wapens die vanuit Nederland komen worden ingezet.' Ook de Tweede Kamer spreekt met Koeleba. De Tweede Kamer zal met Koeleba bespreken hoe hij aankijkt tegen het voorstel van president Macron, om Oekraïne lid te maken van 'een soort schaduw Europese Unie'. Maar dat vindt Koeleba 'helemaal niks', aldus Beekman.

Lees ook | Hoekstra: 'Russen stellen eisen die op geen enkele manier redelijk zijn'

Gerelateerde artikelen