Internationaal17 mei '22 10:46

'Bondskanselier Olaf Scholz voelt de pijn van recente nederlagen'

Auteur: BNR Webredactie

In Duitsland wordt druk gespeculeerd over het functioneren van bondskanselier Olaf Scholz. Volgens het weekblad Der Spiegel is het kanselierschap van Scholz zelfs aan een herstart toe. 'De twee recente nederlagen van de SPD tijdens Duitse deelstaatverkiezingen doen de bondskanselier echt pijn,' ziet Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Afgelopen zondag verloor Scholz' partij, de SPD, de regionale verkiezingen in Noordrijn-Westfalen, de grootste deelstaat van het land en traditioneel SPD-gebied. De SPD ging fors onderuit. 'Heel pijnlijk omdat de sociaaldemocraten in die deelstaat natuurlijk in de Ruhrpot (het Ruhrgebied, red.) een enorm lange traditie hebben als de grootste partij, waar ze opkomen voor de mensen die in de mijnen werkten, voor de arbeiders. Dat ze daar nu zo laag staan, dat doet hem wel echt pijn.'

Het is de tweede nederlaag in evenzovele weken. De zondag daarvoor verloor de SPD ook al flink tijdens de deelstaatverkiezingen in Schleswig-Holstein.

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne hier via ons liveblog

Tegenaanval

Om de onrust over zijn functioneren weg te nemen verscheen de bondskanselier in een talkshow op televisie om zich te laten bevragen door burgers. Volgens Marseille was dit duidelijk een poging om zijn kanselierschap een 'impuls' te geven. Hij beantwoordde vragen van een Oekraïense vluchteling, een havenarbeider en een alleenstaande moeder. Maar het beoogde resultaat bleef uit, zag Marseille. 'Hij bleef Scholzen.' Volgens de correspondent gaf hij de gewenste antwoorden die 'hij op elk gewenst moment zou kunnen geven' en ontbrak de emotie.

Lees ook | Oekraïense minister Koeleba in Nederland om te praten over olieboycot en EU-lidmaatschap

'Beleidigte leberwurst'

De terminologie over Scholz is inmiddels politiek gezien ver ingeburgerd. Zo spreken zijn tegenstanders en burgers over de Scholzomat omdat de kanselier soms bijna robotachtig speeches voorleest of antwoorden geeft. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland noemt Scholz inmiddels zelfs een 'beleidigte leberwurst', een beledigde leverworst, vanwege zijn besluit om nog niet naar Kiev af te reizen. Scholz weigert dit nadat de Duitse president Steinmeier in eerste instantie niet welkom was in Oekraïne.

Tijdens zijn optreden op televisie voegde hij daaraan toe dat hij niet enkel naar Oekraïne wil gaan om een 'fotoafspraak met Zelenski te krijgen', waarmee Scholz ook direct zijn coalitiepartner Annalena Baerbock aanviel, die vorige week wél afreisde naar Kiev.

Lees ook | Zweden willen bij NAVO, Noren, Denen en IJsland beloven steun

Langere termijn

Ondanks alle kritiek gaat Scholz toch onverstoorbaar verder, ziet Marseille. 'Scholz heeft een plan. Hij wil niet het leiderschap van Europa op zich nemen, dat vindt hij voor Duitsland, dat zich al historisch in een ommekeer toch gemengd heeft in actieve gevechtshandelingen, een stap te ver gaan. Daarvoor kijkt hij vooral naar Macron of een samenwerking met de Fransen. Scholz wil over een paar jaar in Europees verband zeggen: Kijk, ik heb toen de rust bewaard, ik ben toen niet voor een snelle foto-opportunity naar Kiev gereisd, maar ik heb echt wat bereikt.'

Gerelateerde artikelen