Internationaal17 mei '22 12:09Aangepast op 17 mei '22 12:24

Zelenski's vernieuwde biografie: 'hij komt er ook niet altijd even goed van af'

Auteur: BNR Webredactie

De vernieuwde biografie van de Oekraïense president Zelenski verschijnt vandaag. Nederland is na Oekraïne het eerste land dat het boek 'Zelensky' mag publiceren. 'Iedereen is gevallen voor president Zelenski. Maar als je het boek leest, blijkt hij toch ook gewoon een normale politicus die beloftes doet die hij niet kan nakomen', zegt Simon Dikker Hupkes, redacteur bij uitgeverij Atlas Contact.

President Volodimir Zelenski.
President Volodimir Zelenski. (ANP / Zuma Press)

Het boek is een biografie over de Zelenski die men aanvankelijk kende, vóórdat de oorlog in Oekraïne uitbrak. Het is geschreven door Serhi Roedenko, de hoofdredacteur van het onafhankelijke Oekraïense Espreso TV.

Geen succes

'Het is absoluut geen propagandawerk, het is echt een kritisch boek. Zelenski komt er ook niet altijd even goed van af', zegt Dikker Hupkes. 'Voor de mensen die hem pas leren kennen sinds de inval van 24 februari, is het ook echt een bijstelling van het beeld. Zijn optreden is sinds de oorlog natuurlijk fantastisch, hij heeft bijna niets fout gedaan. Maar hij was in de drie jaar daarvoor van zijn presidentschap - vooral wat betreft de binnenlandse agenda - absoluut geen succes te noemen.'

Portret

Het boek is een portret van 36 afleveringen dat een verwijzing is naar z'n eerdere werk als tv-producent. 'Daarin wordt er gesproken met bronnen toen Zelenski besloot om mee te doen aan de presidentsverkiezingen. Zijn vrouw vond het bijvoorbeeld maar niks dat hij president wilde worden. Hij heeft dit aan haar verteld toen hij op vakantie was.'

Normale politicus

'Het meest opvallende uit het boek vind ik het algemene beeld dat eruit oprijst. Iedereen is gevallen voor president Zelenski, hoe hij niet vluchtte en hoe hij fantastisch zijn volk en parlement toespreekt. Maar als je het boek leest, blijkt hij toch ook gewoon een normale politicus die beloftes doet die hij niet kan nakomen. Zo zei hij dat de politieke cultuur in Oekraïne moet veranderen en vriendjespolitiek moet ophouden. Maar als je kijkt naar wie hij vervolgens aanstelt in zijn kabinet, zijn dat allemaal vrienden en kennissen vanuit zijn tv-tijd. Dus daar begint het eigenlijk al', aldus Dikker Hupkes.

Lees ook | Zelenski's naam verschijnt in beruchte Pandora Papers

Gerelateerde artikelen