Internationaal16 mei '22 14:35

Sjanghai gaat versoepelen

Auteur: Mark van Harreveld

Na een lockdown van meer dan zes weken heeft de Chinese stad Sjanghai een geleidelijke heropening aangekondigd. Volgens het stadsbestuur is Covid in 15 van de 16 districten de kop ingedrukt en zal het 'normale leven' op 1 juni worden hervat. Volgens loco-burgemeester Zong Ming is Sjanghai's eerste prioriteit hervatting van de industriële productie en de verwerkende industrie.

Lees ook | Chinese exportgroei zwakt af tot laagste niveau in twee jaar

Langzaam open

Deze week mogen kruidenierswinkels, apotheken en buurtwinkels de deuren weer openen, evenals het privé-onderwijs op sommige scholen, anti-epidemiemaatregelen blijven echter van kracht om een terugval te voorkomen. Vanaf maandag mogen particuliere auto's en taxi's weer de weg op, een deel van het openbaar vervoer wordt op 22 mei weer hervat. Volgens de loco-burgemeester zullen de autoriteiten in de maand juni de epidemie volledig onder controle hebben en worden het leven in de stad en de economische activiteiten 'volledig hersteld'.

Op social media reageerden sommige bewoners van de miljoenenstad met de nodige scepsis. Begrijpelijk, keer op keer is opheffing van de lockdown beloofd om vervolgens weer uitgesteld te worden. Zo zeiden de autoriteiten toen ze op 27 maart de lockdown afkondigden, dat deze slechts tot 5 april zou duren. In plaats daarvan werden 26 miljoen mensen wekenlang opgesloten, sommige inwoners van de stad gingen op eigen initiatief op zoek naar voedsel. Daarna organiseerden wijken en appartementenblokken groepsgewijze voedselinkoop.

De lockdown in Sjanghai en de omliggende steden heeft de wereldwijde toeleveringsketens opnieuw een flinke knauw gegeven, de regio geldt als één van China's belangrijkste economische hubs en industriële knooppunten. Sinds het begin van de pandemie begin 2020 is de Chinese industriële productie sterk gekrompen en is de werkloosheid fors gestegen.

Desondanks heeft China consequent alle kritiek op zijn 'zero-Covid-beleid' verre van zich geworpen. Ook die van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De regerende Communistische Partij zegt vastbesloten te zijn om 'vastberaden alle pogingen te bestrijden om het anti-Covid-beleid van China te verdraaien, in twijfel te trekken of te verwerpen'.

Lees ook | Beurzen Azië in mineur door tegenvallende Chinese productie

Sterke krimp

Met de voorzichtige heropening van Sjanghai kan China zich mogelijk opmaken om uit het diepe economische dal op te klimmen waar het zich in stortte door zijn rigide Covid-beleid. China's werkloosheidscijfer steeg in april tot 6,1 procent, het hoogste niveau sinds de piek van 6,2 procent in het begin van de Covid-19-pandemie in februari 2020. De Chinese premier Li Keqiang omschreef onlangs 's lands werkgelegenheidssituatie als 'ingewikkeld en grimmig'. De regering streeft ernaar het werkloosheidscijfer onder de 5,5 procent te houden.

Lees ook | Verdere maatregelen in Peking om coronabesmettingen in te dammen

Volgens het Chinese CBS kromp de detailhandelsomzet in april met 11,1 procent ten opzichte van een jaar eerder, waarmee de grootste krimp sinds maart 2020 gerealiseerd werd. Tegelijkertijd daalde de industriële productie met 2,9 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dit was de grootste daling sinds februari 2020 en betekende een ommekeer na de stijging van 5 procent in maart.

Gerelateerde artikelen