Internationaal16 mei '22 15:26Aangepast op 16 mei '22 16:49

Zweden wil bij NAVO, Noren, Denen en IJsland beloven steun

Auteurs: Mark van Harreveld en ANP

De Zweedse regering heeft 'formeel besloten' om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk worden verstuurd, naar verwachting al in de loop van deze week.

De Zweedse premier Magdalena Andersson
De Zweedse premier Magdalena Andersson (ANP / EPA / Hendrik Montgomery)

Lees ook | Oud-diplomaat over NAVO-toetreding Zweden: historisch moment

Evenals Finland, dat ook toetreding tot de NAVO overweegt, is Zweden al lange tijd neutraal. Sinds de Russische aanval op Oekraïne is onder politici en inwoners de steun voor aansluiting bij de NAVO echter pijlsnel gegroeid. In Zweden spraken de sociaaldemocraten van premier Andersson zich eerder al positief uit over de lidmaatschapsaanvraag. De Finse regering besloot zondag al officieel lid te willen worden, in het vertrouwen dat het parlement daarmee instemt. Dat laatste gebeurt waarschijnlijk deze week al.

Lees ook | SP: spanningen met Rusland gaan alleen maar toenemen

Ondanks bezwaren van NAVO-lid Turkije verwacht topman Jens Stoltenberg van het bondgenootschap dat zowel Zweden als Finland snel en soepel kan toetreden. Daar gaan nog wel enkele maanden overheen. Voor de tussenliggende periode bieden NAVO-landen veiligheidsgaranties aan Zweden en Finland, voor het geval Rusland zich agressief opstelt.

Lees ook | Zweden voelt de hete adem van Moskou

Gerelateerde artikelen