Internationaal17 mei '22 11:35

Mali beschuldigt westen van couppoging

Auteur: Mark van Harreveld

De militaire junta van het West-Afrikaanse Mali zegt vorige week een staatsgreep te hebben verijdeld waar naar verluidt een westerse mogendheid achter zou zitten. Dat meldt persbureau Reuters. Volgens een verklaring die op de staatstelevisie werd voorgelezen, heeft een 'kleine groep anti-progressieve Malinese officieren en onderofficieren in de nacht van 11 op 12 mei 2022 een poging tot een staatsgreep (...) gedaan'.

Malinezen zwaaien met Russische vlaggen tijdens een pro-Rusland-demonstratie in Bamako op 13 mei
Malinezen zwaaien met Russische vlaggen tijdens een pro-Rusland-demonstratie in Bamako op 13 mei (ANP / AFP / Ousmane Makaveli)

Lees ook | Niger vervangt Mali als militaire hub Frankrijk en Europa

'Westerse betrokkenheid'

Volgens het persbericht werden 'deze soldaten (...) gesteund door een westerse staat. De poging werd verijdeld dankzij de waakzaamheid en het professionalisme van de defensie- en veiligheidsdiensten.' Wie achter de coup zit, werd niet bekend gemaakt. Evenmin werden verdere details over de situatie vrijgegeven. 'De regering van de Republiek Mali veroordeelt met de grootste strengheid deze schandelijke aanval op de staatsveiligheid, die tot doel heeft de aanzienlijke inspanningen om ons land te beveiligen en terug te keren naar een grondwettelijke orde die vrede en stabiliteit garandeert, te belemmeren of zelfs te vernietigen', aldus de regeringsverklaring.

Lees ook | Poetins kozakken heten Wagner

Volgens het persbericht is de controle op en van de toegangswegen tot de hoofdstad Bamako opgevoerd. Een anonieme militaire bron sprak van een tiental arrestaties. Volgens de regeringsverklaring worden 'alle nodige middelen' ingezet voor het onderzoek en de opsporing van medeplichtigen.

G5

Mali raakt internationaal steeds meer geïsoleerd naarmate het land verder in het Russische kamp terechtkomt. Zo kondigde een regeringswoordvoerder een dag geleden aan dat Mali zich terugtrekt uit de G5, de regionale veiligheidsmacht van vijf landen die het gewapende radicaal islamisme in de regio bestrijdt. De G5 bestaat uit troepen uit Niger, Mali, Tsjaad, Burkina Faso en Mauritanië en is in 2017 opgericht om jihadisten te bestrijden die de regio teisteren, waarbij duizenden mensen zijn gedood en miljoenen gedwongen werden hun huizen te ontvluchten. Volgens de Malinese regering bleven successen tegen de islamisten uit en werden er te weinig bijeenkomsten in Mali gehouden.

Lees ook | Frankrijk met Nederland weg uit Mali

Boeman Frankrijk

Niet alleen de buurlanden, ook - en eigenlijk met name - oud-kolonisator Frankrijk moet het ontgelden: vorige maand deed Mali de media Radio France International en France 24, twee van de meest beluisterde nieuwszenders in het West-Afrikaanse land, definitief in de ban. Volgens de Malinese junta publiceren beide media onjuiste berichten, onder meer over mishandelingen door Malinese soldaten.

Ook het Franse leger krijgt een veeg uit de pan: de Malinese regering beschuldigde de Franse strijdkrachten ervan ook het luchtruim van het land te hebben geschonden en sprak haar afkeuring uit over het volgens haar ongeoorloofde gebruik van bewakingsdrones. De beschuldigingen volgen op het door Frankrijk vrijgeven van dronevideo's waarop te zien is hoe Russische huurlingen lichamen begroeven in de buurt van een legerbasis in het noorden van Mali, die door de Fransen aan de Malinese strijdkrachten was overgedragen. Frankrijk en zijn westerse bondgenoten moeten Mali verlaten en verplaatsen hun activiteiten naar buurland Niger.

Lees ook | Voormalig VN-gezant Koenders over vertrek uit Mali: 'Je kan Sahel niet verlaten'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen