Internationaal17 mei '22 12:24

Elisabeth Borne (61) nieuwe Franse premier

Auteur: BNR Webredactie

De Franse president Emmanuel Macron heeft minister van Arbeid Elisabeth Borne benoemd tot premier. Het is voor het eerst in meer dan 30 jaar dat een vrouw aan het hoofd staat van de Franse regering. Maandag diende de Franse premier Jean Castex zijn ontslag in bij de president om plaats te maken voor een nieuwe regering na Macrons herverkiezing in april.

Met het vertrek van Castex en de komst ven Borne maakt Macron een begin van de herschikking van zijn kabinet, dit in de aanloop naar cruciale parlementsverkiezingen in juni. Borne bekleedde eerder al een aantal functies als Transportminister, minister voor Ecologische Transitie en minister van Arbeid. Analisten zien haar benoeming in het licht van de pensioenhervormingen die Macron in zijn komende ambtstermijn erdoor wil drukken.

Lees ook | Franse president Macron officieel beëdigd voor zijn tweede termijn

Wapen tegen linkse oppositie

De afgelopen weken was er veel speculatie over wie Castex zou opvolgen. Macron liet toen al doorschemeren de voorkeur te geven aan vrouw van linkse signatuur met affiniteit voor milieukwesties. Dat is zeker niet toevallig: Macron wil zich in zijn tweede ambtstermijn onder meer concentreren op scholen, gezondheid en de klimaatcrisis. Wat mogelijk ook een rol speelt is dat Macron, met het oog op de parlementsverkiezingen in juni, de linkse oppositie de wind uit de zeilen wil nemen door met 'linkse thema's' aan de haal te gaan.

Want die linkse oppositie vormt een mogelijke bedreiging: de linkse hardliner Mélenchon, die meedeed aan de Franse verkiezingen, heeft recentelijk de socialistische, communistische en groene partijen overgehaald om onder zijn leiding een alliantie aan te gaan die voor het eerst in decennia links verenigt rond een gemeenschappelijk platform.

De 61-jarige Borne is ervaren en wordt gezien als een bekwame technocraat die in staat is te onderhandelen met de vakbonden. Wat geen overbodige luxe is in een land waar het pensioen heilig is, waar de vakbond pal voor staat en waar de president van plan is de pensioengerechtigde leeftijd op te trekken - iets dat waarschijnlijk meteen op grote protesten kan rekenen.

Lees ook | De vraag is of links opnieuw zijn kiezers verraadt

Verdeelde meningen

De meningen over Borne zijn verdeeld. Edith Cresson, de laatste vrouwelijke premier die van mei 1991 tot april 1992 kort het kabinet onder president Francois Mitterrand leidde, zei op televisie het 'hoog tijd' te vinden dat er weer een vrouw kwam. Cresson noemde Borne een 'opmerkelijk persoon met veel ervaring in de publieke en private sector'.

Geheel andere geluiden waren te horen vanuit de hoek van Macrons politieke tegenstanders. Volgens de extreem-rechtse Marine le Pen getuigt de benoeming het 'onvermogen van de president om zich te verenigen en zijn verlangen om zijn beleid van minachting voort te zetten'. De linkse leider Jean-Luc Mélenchon vindt Borne allesbehalve links en beschreef haar als 'een van de hardste figuren van sociale misstanden'. Zowel Le Pen als Mélenchon, die beiden deelnamen aan de Franse presidentsverkiezingen, loopt zich warm voor een comeback in de parlementsverkiezingen op 12 en 19 juni.

Lees ook | 'Macron zal veel tijd kwijt zijn aan binnenlands achterstallig onderhoud'

Gerelateerde artikelen