Internationaal17 mei '22 14:10

Evacuatie Azovstal: 'Hoop dat militairen in leven blijven'

Auteurs: Joëlle Baelde en ANP

De ruim 260 Oekraïense soldaten die uit de staalfabriek Azovstal in de belegerde Oekraïense havenstad Marioepol zijn geëvacueerd, zijn onderdeel van een uitruil. Dat bevestigde de onderminister van Defensie van Oekraïne, Hanna Maliar, in een videoboodschap op social media zonder verder in te gaan op de details.

'53 ernstig gewonde militairen zijn uit de staalfabriek overgebracht naar een ziekenhuis voor behandeling', zei Maliar. 'Daarnaast zijn 211 militairen via een humanitaire corridor naar Olenivka gebracht. Een uitruilprocedure zal plaatsvinden voor hun terugkeer naar huis.'

Dat de gewonde militairen zijn overbracht naar een gebied dat in handen is van de Russen, zou de Oekraïners enigszins nerveus kunnen maken', zegt correspondent Joost Bosman vanuit Rusland.

'De soldaten uit de staalfabriek Azovstal zijn de meest geharde- en misschien wel de meest gehate strijders in Rusland. Daarom is de vraag: hoe gaan zij behandeld worden? Je mag hopen dat het inderdaad tot een gevangenenruil komt en dat Rusland ook belang heeft om haar eigen mensen terug te krijgen in ruil voor deze Oekraïense strijders. Het is te hopen dat ze in ieder geval in leven blijven', aldus Bosman.

Ruim 260 Oekraïense soldaten werden maandag geëvacueerd uit de staalfabriek Azovstal in Marioepol.
Ruim 260 Oekraïense soldaten werden maandag geëvacueerd uit de staalfabriek Azovstal in Marioepol. (ANP / Associated Press / Russian Defense Ministry Press Service)

Volg de laatste ontwikkelingen rondom Oekraïne via ons liveblog

'Helden van deze tijd'

De onderminister en de legerleiding van Oekraïne meldden dat het garnizoen in Marioepol zijn missie heeft vervuld. 'De militairen die Marioepol hebben verdedigd, hebben Oekraïne kostbare tijd bezorgd om reserves op te bouwen en te hergroeperen en om hulp van de partners te krijgen', zeiden ze, waarbij de militairen werden omschreven als 'de helden van deze tijd'. Het belangrijkste is nu de levens te redden van de strijders die nog aanwezig zijn op het terrein van Azovstal, voegden Maliar en de legerleiding eraan toe. 'Pogingen daartoe gaan door.'

Zelenski: Moeilijke dag

De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak in zijn videoboodschap van een moeilijke dag en zei dat hij hoopt dat de levens van de belegerde militairen gered kunnen worden. 'Er zijn ernstige gewonden onder hen. Ze worden verzorgd. Oekraïne heeft de Oekraïense helden levend nodig. Het werk gaat door om onze jongens thuis te brengen en dit werk moet delicaat worden aangepakt en kost tijd.'

Situatie Charkov

In het noordoosten van Oekraïne in Charkov worden Russische troepen ondertussen geleidelijk teruggedrongen, meldde het Oekraïense leger de afgelopen dagen. Burgemeester Ihor Terekhov van Charkov zei zaterdag tegen de BBC dat het Oekraïense leger de Russen uit de stad heeft verdreven. 'Dat de Russen daar problemen hebben is duidelijk', zegt Bosman.

De correspondent vertelt over analyses waarin wordt gezegd dat de Russen dit met opzet hebben gedaan omdat ‘de Oekraïners zich zouden hebben verstopt in Charkov'.

Bosman: 'Dat doen ze in meer steden. Zo worden de Russen gedwongen de stad in te gaan voor gevechten op straat, waar de Oekraïners beter in zijn. Oekraïense soldaten kennen de steden beter en hebben lichtere wapens waarmee makkelijker te opereren is in steden. Maar met deze move zouden de Russen de Oekraïners in Charkov hebben willen uitlokken, zodat het op een later tijdstip tot een nieuwe aanval zou komen in een 'open gebied' waar de Russen weer sterker in zijn.’ Het is speculatie, benadrukt Bosman. ‘We moeten afwachten hoe dit de komende weken gaat verlopen.'

Lees ook | Met evacuatie Azovstal is Marioepol gevallen

Gerelateerde artikelen