Internationaal18 mei '22 16:10

Finland en Zweden kunnen niet snel rekenen op een NAVO-lidmaatschap

Auteur: BNR Webredactie

Zweden en Finland kunnen nog niet rekenen op een snelle toetreding tot de NAVO. De landen staan voorlopig nog in de wacht met hun lidmaatschapsaanvraag, stellen ingewijden. Turkije zou namelijk nog altijd verzet houden tegen de toetredingen, zo hebben ze laten blijken bij de eerste bijeenkomst van de dertig NAVO-lidstaten.

Woensdagochtend hebben de Scandinavische landen hun toetredingsverzoek officieel ingediend bij secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Hij verklaarde toen dat 'de NAVO vastbesloten is om alle kwesties af te handelen en een snele conclusie te bereiken'. Snelheid is geboden omdat de twee landen niet kunnen rekenen op de automatische bescherming van de westerse militaire alliantie zolang ze in de wachtkamer zitten. Dat maakt ze kwetsbaar voor de toorn van Rusland.

Lees ook | 'Toetreding Zweden en Finland kan belangrijk moment voor de Turken worden'

Parlementen moeten goedkeuring geven

De Nederlandse NAVO-ambassadeur en haar 29 collega's hebben woensdag nog geen overeenstemming bereikt over het starten van het vervolgtraject van de toetredingsprocedure, zeggen bronnen bij het bondgenootschap. Behalve Turkije zou geen enkel NAVO-land bezwaar hebben gemaakt tegen het verwelkomen van de twee aspirant-leden. Volgens de Duitse NAVO-ambassadeur zou ook het vaak wat Russischgezinde Hongarije akkoord zijn. Wel vragen sommige lidstaten zich af of de strakke planning niet wat te veel vergt van hun parlementen, die de toetreding ook moeten goedkeuren.

Om het verzet van Turkije weg te nemen vindt er intensief overleg plaats tussen Ankara, Stockholm en Helsinki. Daarbij zijn onder andere ook de Verenigde Staten betrokken, de grote steunpilaar van de NAVO.

Gerelateerde artikelen