Internationaal18 mei '22 16:34

700 verdedigers Azovstal-fabriek geven zich over: 'Je kan zeggen dat Marioepol gevallen is'

Auteur: BNR Webredactie

Zo'n zevenhonderd strijders in de Azovstal-fabriek in Marioepol hebben zich vandaag overgegeven. Dat meldt Russisch staatspersbureau RIA. Sinds maandag staat de teller in totaal dan zelfs op bijna duizend, volgens de Russen en de Pro-Russische strijders in de Donbas. 'Je kunt wel zeggen dat Marioepol gevallen is', zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

Krijgsgevangen militairen van het AZOV-bataljon
Krijgsgevangen militairen van het AZOV-bataljon (ANP / Anadolu Agency / Leon Klein)

'Misschien zitten er nog restanten in de fabriek, maar militair is het niet van betekenis. Als inderdaad duizend mensen zijn afgevoerd, dan kun je wel zeggen dat Marioepol onder controle is.' Onder de krijgsgevangen Oekraïense militairen bevinden zich zowel reguliere eenheden als strijders van het ultra-nationalistische Azov-bataljon. En die hebben alles te vrezen van de Russen die hen als nazi's zien - en wat ook één van de redenen was om Oekraïne binnen te vallen: denazificatie.

'Kijk, we hebben nazi's'

Volgens Wijninga zal er dan ook gefilterd worden en zullen de krijgsgevangen Azov-strijders in elk geval geparadeerd worden voor de media: 'Kijk, we hebben nazi's.' Of de gevangen genomen Azov-strijders ook in aanmerking komen voor een eventuele gevangenenruil - die door Rusland ontkend wordt - waagt Wijninga te betwijfelen.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Gerelateerde artikelen