Internationaal19 mei '22 17:04Aangepast op 19 mei '22 18:24

Liveblog | Duitsland sanctioneert voormalig bondskanselier; levenslang geëist tegen Russische soldaat

Auteur: BNR Webredactie

Het is dag 84 van de oorlog in Oekraïne. Turkije blijft de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO blokkeren, de VS heropenen hun ambassade in Kiev. Volg dit liveblog voor relevante updates over het conflict.

Een pro-Russisch militielid in Marioepol
Een pro-Russisch militielid in Marioepol (ANP / Associated Press)

Miljarden naar Oekraïne vanuit G7

18:25 | De leden van de G7 hebben 18,4 miljard dollar (17,4 miljard euro) aan giften en leningen toegezegd aan Oekraïne. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een nog niet gepubliceerde aankondiging die is ingezien. Het steunpakket is het resultaat van overleg tussen de ministers van Financiën en leiders van centrale banken uit de zeven rijke geïndustrialiseerde landen.

Door de inval van Rusland komt Oekraïne iedere maand 5 miljard euro tekort op zijn begroting. Landen van de G7 willen nu met genoeg geld komen om de komende drie maanden te dekken. Daarnaast is er waarschijnlijk veel geld nodig voor de wederopbouw van het land na de oorlog. De Oekraïense regering schat dat de schade van de oorlog, inclusief indirecte verliezen, kan oplopen tot 560 miljard dollar.

Eerder op de dag maakte Duitsland bekend 1 miljard euro aan giften te hebben toegezegd. Naast Duitsland, zijn Frankrijk, Canada, Italië, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten lid van de G7.

Koeleba wil meer perspectief op EU-lidmaatschap

17:25 | De Oekraïense Buitenland-minister Dmitro Koeleba is ontevreden over de 'tweederangs behandeling' door 'sommige EU-hoofdsteden'. Koeleba hekelt op Twitter het perspectief dat zijn land krijgt op toetreding tot de Europese Unie.

Koeleba vindt dat het afgelopen moet zijn met de 'strategische ambiguïteit' ten aanzien van Oekraïne. Volgens de buitenlandminister heeft dat de laatste jaren niet gewerkt en heeft dat beleid Rusland zelfs alleen maar sterker gemaakt. Koeleba zal onder meer verwijzen naar Nederland, denkt Europa-correspondent Stefan de Vries. 'Nederland, maar ook Frankrijk en Duitsland zijn ronduit negatief over een snelle toetreding van Oekraïne tot de EU. Koeleba is boos dat er geen toezeggingen worden gedaan.'

Duitsland zegt 1 miljard toe aan Oekraïne

17:04 | Duitsland heeft Oekraïne 1 miljard euro aan giften toegezegd. De financiële hulp moet het door Rusland aangevallen land helpen om de kortlopende rekeningen te kunnen betalen, maakte de Duitse minister van Financiën Christian Lindner bekend.

Lindner kondigde de hulp aan tijdens een top van de G7 in Bonn. Ministers van Financiën en leiders van centrale banken uit de zeven rijke geïndustrialiseerde landen overleggen in de Duitse stad over een gezamenlijk financieel hulppakket aan Oekraïne.

Volgens Lindner zullen andere leden van de G7 ook financiële hulp bieden. Zo vertelde hij verslaggevers dat de Verenigde Staten 7,5 miljard dollar (7,1 miljard euro) beschikbaar stelt om Oekraïne te helpen bij zijn staatsfinanciën.

Voormalig bondskanselier Schröder gesanctioneerd

15:55 | De voormalige sociaaldemocratische bondskanselier Gerhard Schröder raakt privileges kwijt door zijn pro-Russische houding tijdens de Russische oorlog tegen Oekraïne. Hij zou het aanzien van Duitsland in de wereld beschadigen. Hij raakt een door de staat betaald kantoor met personeel kwijt, melden Duitse media over het besluit van een commissie van het parlement in Berlijn.

Schröder staat erom bekend dat hij goede banden onderhoudt met de Russische president Vladimir Poetin. Ook heeft hij enkele lucratieve functies bij Russische staatsenergiebedrijven. De huidige bondskanselier Olaf Scholz riep eerder al op dat Schröder afstand moet doen van deze topfuncties, maar dat weigerde de voormalig bondskanselier. Tegenover The New York Times liet Schröder afgelopen maand ook weten geen spijt te hebben van zijn standpunt tegenover Rusland en Poetin.

Levenslang geëist tegen Russische soldaat

15:40 | De Oekraïense aanklager eist een levenslange celstraf tegen de Russische soldaat die een 62-jarige Oekraïner doodschoot. Vadim Sjisjimarin is de eerste Rus die in Oekraïne terechtstaat voor oorlogsmisdaden sinds de Russische invasie.

De 21-jarige soldaat heeft bekend schuldig te zijn aan de dood van de man. Een andere militair beval hem om de man neer te schieten, zodat hij hun aanwezigheid niet zou verraden. Omdat de andere militair niet hoger in rang stond, had Sjisjimarin volgens de aanklager het bevel niet hoeven opvolgen. Omdat Oekraïne geen doodstraf kent, is levenslang de maximale straf die de aanklager kon eisen.

Eerder in het proces vroeg Sjisjimarin vergiffenis aan de weduwe van de gedode man. Zij gaf al aan medelijden met de soldaat te hebben, maar hem deze misdaad niet te kunnen vergeven. Ze getuigde in de rechtbank over de dood van haar echtgenoot.

Amerikaanse oud-president Bush veroordeelt per ongeluk invasie in Irak

14:34 | De Amerikaanse oud-president George W. Bush heeft per ongeluk de inval in Irak veroordeeld in plaats van de inval in Oekraïne. De oud-president sprak in Texas tijdens een bijeenkomst over het belang van eerlijke verkiezingen en de politieke situatie in Rusland.

Zijn letterlijke woorden waren: 'De beslissing van één man om een volledig onterechte en brute invasie te beginnen in Irak... Ik bedoel Oekraïne'.

De uitspraak roept veel reacties vanwege het feit dat Bush president was tijdens de door Amerika geleide invasie in Irak in 2003.

Duitse Bondskanselier Scholz wil Balkanlanden bij de EU

14:16 | De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz reist volgende maand naar de Westelijke Balkan. Dat meldt Scholz aan de Duitse bondsdag. Met het bezoek wil de kanselier overdragen dat de regio in de Europese Unie hoort.

'De zes landen in de Westelijke Balkan die EU-lid willen worden, zijn al bezig met het jarenlange hervormingsproces. Het nakomen van onze beloftes aan hen is niet alleen een vraag over onze geloofwaardigheid. Meer dan ooit is hun integratie ook in ons strategische belang.' Scholz wijst specifiek op de invloed van 'externe machten' in de regio zoals Rusland.

Het gaat om de landen Montenegro, Servië, Albanië, Noord-Macedonië, Bosnië Herzegovina en Kosovo.

Bloomberg: China wil Russische olie voor strategische reserves

13:53 | China probeert zijn strategische voorraden van ruwe olie aan te vullen met goedkope olie uit Rusland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Beijing zou op regeringsniveau gesprekken voeren met Moskou over de extra aankopen van Russische olie. Oliemaatschappijen zouden geen directe betrokkenheid hebben bij de onderhandelingen.

De ministeries van Buitenlandse Zaken van zowel China als Rusland waren niet direct beschikbaar voor commentaar op de vermeende gesprekken. Ook zijn er nog geen details bekend over de omvang of voorwaarden van de potentiële aankopen en is het volgens de ingewijden niet zeker dat er een overeenkomst zal worden gesloten.

De olieprijs is dit jaar flink gestegen door de Russische invasie van Oekraïne, maar de prijs van Russische ruwe olie is daarentegen gedaald. Dit komt omdat veel handelaren geen olie meer van het land durven te kopen vanwege de angst voor reputatieschade door de westerse sancties. De Verenigde Staten hebben de import van olie uit Rusland al verboden. Ook de Europese Unie wil nog dit jaar een boycot van Russische olie.

Om kopers over de streep te trekken biedt Rusland zijn olie met korting aan. Dat biedt een kans voor China om zijn enorme strategische oliereserves goedkoop aan te vullen. Deze voorraden kunnen worden ingezet bij noodsituaties, zoals plotselinge verstoringen van de olietoevoer door bijvoorbeeld natuurrampen of oorlogen.

VNG waarschuwt voor malafide praktijken bij opvang Oekraïners

13.47 | De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwt gemeenten voor malafide praktijken en ondermijning bij particuliere opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Een van de belangrijkste tips volgens de VNG is om in een contract op te nemen dat het ongeldig kan worden verklaard als de aanvraag achteraf niet in orde blijkt te zijn.

In Nederland zijn tienduizenden Oekraïners geregistreerd sinds Rusland het buurland binnenviel in februari. Om al deze vluchtelingen van onderdak te voorzien, moeten gemeenten soms snel handelen om private locaties te regelen voor opvang. De VNG waarschuwt dat veel mensen hier misbruik van willen maken, bijvoorbeeld door de Oekraïners die worden opgevangen uit te buiten, in de prostitutie te dwingen of door te frauderen.

Erdogan benadrukt: 'Turkije wil Finland en Zweden niet bij NAVO'

13.38 | De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft beklemtoond dat hij er niet over piekert om in te stemmen met een NAVO-lidmaatschap van Finland en Zweden. Hij zei in een toespraak dat de Noord-Europese landen terroristen herbergen en dat hij goede betrekkingen wil blijven houden met Moskou en Kiev. Turkije heeft net als elk lid de mogelijkheid aanvragen van nieuwe leden te blokkeren.

Erdogan is niet alleen boos dat er in Noord-Europa steun bestaat voor de Koerdische terreurbeweging PKK. Maar hij hoopt ook te kunnen optreden als bemiddelaar tussen de oorlogvoerende buren aan de overkant van de Zwarte Zee, Oekraïne en Rusland. Turkije doet niet mee aan anti-Russische sancties en Erdogan heeft ook op de economische belangen van zijn land gewezen.

Naar schatting meer dan 45 procent van het gas dat het land gebruikt komt uit Rusland, 70 procent van de tarwe komt uit Rusland en een aanzienlijk groot deel van de toeristen in Turkije zijn doorgaans Russen. Ondertussen bouwen Turkije en Rusland al jaren aan een enorme kernenergiecentrale aan de Middellandse Zee.

Europees Parlement stemt in met verplichte gasvoorraden in EU

13.33 | Het Europees Parlement stemt in met de verplichte opslag en het delen van gas van de 27 EU-landen tot 1 januari 2026. Al voor de komende winter moet de ondergrondse opslagcapaciteit tot minimaal 80 procent worden gevuld. Parlement en lidstaten hebben afgesproken zo mogelijk tot 85 procent te komen. Voor de volgende jaren geldt een verplichting van 90 procent, waarin vloeibaar aardgas (lng) mag worden meegeteld.

De verplichte opslag wordt beperkt tot een volume van gemiddeld 35 procent van de jaarlijkse gasconsumptie in de lidstaten de afgelopen vijf jaar, om te voorkomen dat landen met een grote opslagcapaciteit zoals Nederland worden opgezadeld met onevenredige lasten.

De EU neemt de maatregel om zo snel mogelijk minder afhankelijk te worden van de gasimport uit Rusland. De leverantie is onzeker door de Russische invasie in Oekraïne en de EU wil Moskou ook straffen voor zijn agressie in het land. Daarnaast is er een conflict over de betaling van de Europese gasrekeningen, waardoor Polen en Bulgarije al door de Russen zijn afgesloten van gas. Zij worden nu door hun buurlanden bevoorraad. De EU is al druk bezig andere gasleveranciers te zoeken, en op vrijwillige basis gezamenlijk in te kopen.

Nog geen Oekraïense patiënten naar Nederland via Europees project

13.27 | Nederland biedt meerdere keren per dag aan om patiënten van Oekraïense ziekenhuizen over te nemen, om de druk daar te verminderen. Tot nu toe zijn al die patiënten echter naar andere landen overgebracht, Nederland heeft ondanks het aanbod nog geen patiënten overgenomen via een Europees samenwerkingsproject. Dat zegt Mark Kramer, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), naar aanleiding van een bericht van de NOS.

Op eigen initiatief zijn Nederlandse ziekenhuizen wel begonnen met het behandelen van patiënten uit Oekraïne. Zo heeft het Prinses Máxima Centrum in Utrecht in maart en april ruim dertig Oekraïense kinderen met kanker en hun ouders/verzorgers opgenomen. Kramers eigen ziekenhuis, Amsterdam UMC, behandelt volgens hem ook kankerpatiënten uit Oekraïne.

Oekraïne klaagt over tweederangs behandeling door EU-landen

12:01 | Oekraïne is ontevreden over de "tweederangs behandeling" door "sommige EU-hoofdsteden". Minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba schrijft donderdag op Twitter dat hij ontevreden is over het perspectief op lidmaatschap van de Europese Unie.

Koeleba vindt dat het afgelopen moet zijn met de "strategische ambiguïteit" ten aanzien van Oekraïne. Volgens de buitenlandminister heeft dat de laatste jaren niet gewerkt en heeft dat beleid Rusland zelfs alleen maar sterker gemaakt.

Ook ziet Koeleba niets in alternatieve plannen, zoals de Franse president Emmanuel Macron deze maand presenteerde. Macron stelde voor om een nieuwe Europese geopolitieke gemeenschap te beginnen, met landen rond de EU, zoals Oekraïne, Georgië en Moldavië. Zijn plan kreeg steun van onder anderen de Duitse bondskanselier Olaf Scholz en Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad.

De bedoeling van de politieke gemeenschap is om vast meer samen te werken met landen buiten de EU die nog wachten op een eventueel lidmaatschap. Macron verwacht namelijk dat het misschien wel tientallen jaren kan duren voor Oekraïne EU-lid is. Ook premier Mark Rutte denkt dat het nog niet snel aan de orde is. Maar verschillende landen die graag tot de EU zouden toetreden bekritiseerden Macrons idee, omdat ze bang zijn dat dit in de plaats komt van een EU-lidmaatschap. Koeleba schrijft dat dit soort ideeën "kwetsend zijn voor Oekraïners".

Turken blijven bij NAVO-blokkade: 'Tijd genoeg om Erdogan over te halen'

12:00 | Turkije is geen voorstander van het toetreden van Finland en Zweden tot de NAVO en dreigt het lidmaatschap van deze landen met een veto tegen houden. Toch is er volgens buitenlandcommentator Bernard Hammelburg nog voldoende tijd om de Turken op andere gedachten te brengen. ‘De inzet is F16's.'

Ondanks een positief gesprek met de Verenigde Staten, blijft Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO blokkeren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maakte dit woensdag duidelijk na zijn ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Antony Blinken, die Turkije probeert over te halen.

Nog geen Oekraïense patiënten naar Nederland

11:55 | Nederland biedt meerdere keren per dag aan om patiënten van Oekraïense ziekenhuizen over te nemen, om de druk daar te verminderen. Tot nu toe zijn al die patiënten echter naar andere landen overgebracht, Nederland heeft ondanks het aanbod nog geen patiënten overgenomen via een Europees samenwerkingsproject. Dat zegt Mark Kramer, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), naar aanleiding van een bericht van de NOS.

Op eigen initiatief zijn Nederlandse ziekenhuizen wel begonnen met het behandelen van patiënten uit Oekraïne. Zo heeft het Prinses Máxima Centrum in Utrecht in maart en april ruim dertig Oekraïense kinderen met kanker en hun ouders/verzorgers opgenomen. Kramers eigen ziekenhuis, Amsterdam UMC, behandelt volgens hem ook kankerpatiënten uit Oekraïne.

Ziekenhuizen in Oekraïne en zwaarbelaste buurlanden als Polen en Moldavië kunnen sinds eind april via een Europees project vragen om patiënten over te nemen. Dat is vergelijkbaar met de manier waarop Nederland eerder coronapatiënten tussen regio's verdeelde. Kramer: "Nederlandse ziekenhuizen zijn gaarne bereid mee te doen. We accepteren meerdere patiënten per dag, ze mogen naar Nederland komen en wij zorgen dan dat ze op de juiste plek komen. Tot nu toe gaan ze allemaal naar andere landen, waarom weten we niet. Maar Nederland houdt niets tegen."

In principe komen alle soorten patiënten in aanmerking voor overplaatsing, zegt Kramer. Dat kunnen oorlogsgewonden zijn, maar bijvoorbeeld ook mensen die chronisch ziek zijn en nierdialyse nodig hebben..

Groot Brittannië komt met nieuwe sancties tegen Russische luchtvaartsector

11:39 | Groot Brittannië komt met nieuwe sancties tegen de Russische luchtvaartsector. Het wil voorkomen dat de staatsbedrijven Aeroflot, Ural Airlines en Rossiya Airlines hun ongebruikte landingsplaatsen op Britse luchthavens kunnen verkopen.

'We hebben ons luchtruim al afgesloten voor Russische vliegmaatschappijen. Vandaag zorgen we ervoor dat ze geen geld kunnen verdienen aan hun lucratieve landingsplaatsen op onze luchthavens', aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss.

De landingsplaatsen hebben volgens de regering een waarde van bijna 62 miljoen dollar.

Rusland: helft van klanten Gazprom heeft roebelrekening geopend

11:25 | Ongeveer de helft van de 54 buitenlandse klanten van het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft een roebelrekening en een rekening in vreemde valuta, zoals de euro, geopend bij Gazprombank. Dat zei de Russische vicepremier Aleksandr Novak tijdens een bijeenkomst in Moskou.

De importeurs van Russisch gas hopen daarmee te voldoen aan de eis van president Vladimir Poetin om gas in roebels af te rekenen. Rusland stopte in april met de gasleveringen aan Bulgarije en Polen nadat ze weigerden te voldoen aan de eis van Poetin, waardoor de vrees ontstond dat andere landen de volgende zouden kunnen zijn.

Novak verklaarde daarnaast dat enkele grote bedrijven al in roebels hebben betaald voor Russisch gas onder de nieuwe regeling. Volgens de vicepremier zal in de komende dagen ook een definitieve lijst worden gepubliceerd van de bedrijven die in roebels hebben betaald en welke dat hebben geweigerd. Het Finse staatsbedrijf Gasum liet eerder al weten niet over te stappen op de nieuwe betaalmethode en verklaarde deze week dat het zijn geschil over de roebelbetalingen met Gazprom voor een arbitragecommissie zal brengen.

Rusland: overgave nog eens 771 Oekraïense strijders Marioepol

10:45 | Nog eens 771 Oekraïense strijders die zich hadden verschanst in de Azovstal-fabriek in Marioepol hebben zich afgelopen etmaal overgegeven, meldt het Russische ministerie van Defensie. Het totaal sinds maandag zou daarmee op 1730 komen. Vele tientallen van hen zijn gewond.

Volgens Denis Poesjilin, de leider van de pro-Russische rebellen in dat deel van Oekraïne, is nu meer dan de helft van de Oekraïners van het industrieterrein vertrokken. Die informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd. De regering in Kiev wil geen aantallen vrijgeven.

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) is sinds dinsdag bezig de honderden Oekraïense krijgsgevangen die het Azovstal-complex hebben verlaten te registeren. De operatie om in beeld te krijgen waarheen de strijders inclusief de gewonden worden gebracht is nog gaande, meldt de hulporganisatie. Het Rode Kruis organiseert het vervoer niet, maar noteert wel informatie over de krijgsgevangenen.

Oekraïne hoopt hen te ruilen tegen Russische krijgsgevangenen, maar in het Russische parlement wordt er voor gepleit velen van hen te berechten.

Poesjilin zei woensdag dat de hoogste Oekraïense commandanten van het Azov-regiment nog op het terrein zijn. Twee van hen zouden op een Russische opsporingslijst zijn gezet.

Om Marioepol aan de Zee van Azov is sinds de Russische inval op 24 februari zwaar gevochten. Rusland heeft de havenstad al weken onder controle en heeft nu ook de strijd om het laatste bolwerk gewonnen. Het door bombardementen verwoeste Azovstal-complex wordt volgens de separatisten niet herbouwd.

Bezoek Bondskanselier Scholz aan Den Haag in teken van Oekraïne

09:25 | Voor het eerst sinds zijn aantreden brengt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vandaag een bezoek aan Nederland. Naast een gesprek met premier Rutte, ontmoet hij ook koning Willem-Alexander. Volgens correspondent Derk Marseille staat het bezoek vooral in het teken van de oorlog in Oekraïne en het klimaatvraagstuk.

Zweedse ambassadeur over NAVO-lidmaatschap: I think it will happen

09:20 | Of Zweden wel of geen NAVO-lidmaatschap aanvraagt, is een zaak van de Zweden en niet van Moskou. Dat zegt de Zweedse ambassadeur in Nederland, Johannes Oljelund, tegen BNR. Gevraagd naar Turkije dat dwarsligt omdat Zweden en Finland volgens dat land Koerdische terroristen herbergt zegt de ambassadeur dat Zweden het EU-beleid inzake terrorisme onderschrijft.

Oorlog wordt slijtageslag

08:05 | De NAVO verwacht de komende weken geen significante winst voor Oekraïense of Russische troepen in de oorlog in Oekraïne, meldt onder andere CNN. Ondertussen gaat de strijd wel door en horen we ook berichten over succesvolle tegenaanvallen van Oekraïne. 'De strijd speelt zich noordelijk af en daar is weinig beweging', zegt Dick Zandee van Instituut Clingendael.

Rusland: dode in Russisch dorp door Oekraïense beschietingen

06:30 | Oekraïense troepen hebben donderdagmorgen een Russisch grensdorp in de westelijke regio Koersk beschoten en ten minste een burger gedood, heeft de regionale gouverneur Roman Starovojt op Telegram bekendgemaakt. Er zouden een alcoholfabriek en verschillende andere gebouwen in het dorp Tjotkino zijn geraakt, aldus Starovojt.

Duitsland: Rusland gebruikt honger als oorlogswapen

03:55 | Rusland zet volgens de Duitse minister Annalena Baerbock van Buitenlandse Zaken honger in als oorlogswapen door de graanexport uit Oekraïne te blokkeren.

'Rusland voert deze oorlog met een ander verschrikkelijk en krachtig wapen: honger en ontbering. Door Oekraïense havens te blokkeren, door silo's, straten en spoorwegen te vernietigen, heeft Rusland een graanoorlog ontketend en een wereldwijde voedselcrisis aangewakkerd', aldus Baerbock bij de Verenigde Naties in New York.

Ze wijst erop dat de Russen het wapen inzetten op het moment dat miljoenen mensen, met name in het Midden-Oosten en Afrika, al door honger worden bedreigd "door de verwoestende effecten van de klimaatcrisis, de coronapandemie en conflicten die woeden in hun eigen regio's".

Volgens de Duitse regering blokkeert Rusland de export van 25 miljoen ton graan uit Oekraïne, vooral in Odessa. Oekraïne is een van 's werelds grootste graanproducenten.

Zelenski belooft hulp aan slachtoffers Russische bezetting

00:35 | Alle Oekraïense slachtoffers van de Russische bezetting krijgen speciale hulp van de staat. Dat heeft de Oekraïense president Volodimir Zelenski woensdag tijdens zijn videotoespraak beloofd. Hij heeft daartoe een wet ondertekend, maar meer details heeft Zelenski niet bekendgemaakt. De hulp is volgens de president ook bedoeld voor 'alle gevangenen van het Kremlin', op de Krim of in het door Rusland bezette deel van de Donbas.

Zelenski bracht 18 mei 1944 in herinnering, een belangrijke herdenkingsdag in Oekraïne. Destijds liet Sovjetdictator Josef Stalin de Krim-Tartaren deporteren omdat ze zouden hebben gecollaboreerd met de Duitsers. Toen Rusland in 2014 het schiereiland annexeerde, verwoestte volgens de president een 'tweede golf van vernietiging alles wat vrij was op de Krim.'

Het Oekraïense staatshoofd zegt alles te doen om zijn land te bevrijden van de Russische bezetting. 'Cherson, Melitopol, Enerhodar Berdjansk, Marioepol en al onze steden en dorpen die tijdelijk bezet zijn, moeten weten dat Oekraïne zal terugkeren', zei hij. Hoe lang dit duurt, hangt af van de situatie op het slagveld. "We proberen het zo snel mogelijk te doen. We zijn verplicht om de bezetters te verdrijven en echte veiligheid te garanderen aan Oekraïne."

Woensdag 18 mei

Turken blijven bij NAVO-blokkade, ondanks positief gesprek met VS

22:45 | Ondanks een uiterst positief gesprek met de Verenigde Staten, blijft Turkije de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO blokkeren. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu maakte dit duidelijk na zijn ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Antony Blinken.

Volgens de Turkse bewindsman toonde zijn ambtgenoot in Washington begrip voor de Turkse positie. Cavusoglu beschuldigde Finland en Zweden opnieuw van het steunen van Koerdische organisaties die de Turkse regering in Ankara als terroristisch beschouwt. Daarnaast verweet hij Zweden het leveren van wapens aan de organisaties. Hij zei te begrijpen dat de twee landen NAVO-lid willen worden na de Russische agressie tegen Oekraïne. 'We begrijpen hun veiligheidszorgen, maar er moet ook rekening worden gehouden met de veiligheidsproblemen van Turkije.' Blinken zou hebben gezegd dat de zorgen van Turkije gegrond zijn, en dat dit zal worden overgebracht aan Stockholm en Helsinki.

Ondanks de huidige blokkade van Turkije is de Amerikaanse president Joe Biden optimistisch dat Finland en Zweden uiteindelijk bij de NAVO komen. Het Witte Huis liet weten er vertrouwen in te hebben dat de twee landen een efficiënt toetredingsproces zullen hebben dat tegemoet kan komen aan de zorgen van Turkije.

VS heropenen ambassade in Kiev na drie maanden

20:00 | De Verenigde Staten hebben officieel hun ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev heropend, meldt de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken Antony Blinken. 'Het Oekraïense volk heeft, met onze hulp, zijn thuisland verdedigd tijdens de gewetenloze invasie van Rusland, en als gevolg daarvan wapperen de Stars and Stripes opnieuw boven de ambassade', zei de bewindsman.

Medio februari verhuisden de VS de ambassade van hoofdstad Kiev naar Lviv, in het westen van Oekraïne. Op 21 februari, de dag waarop de Russische president Vladimir Poetin de afvallige Oekraïense regio's Donetsk en Loehansk officieel erkende, werd het Amerikaanse ambassadepersoneel tijdelijk naar Polen verhuisd. Drie dagen later viel Rusland Oekraïne binnen.

Gerelateerde artikelen