Internationaal19 mei '22 09:21Aangepast op 19 mei '22 10:05

Bezoek Bondskanselier Scholz aan Den Haag in teken van Oekraïne

Auteur: Jorn Lucas

Voor het eerst sinds zijn aantreden brengt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz vandaag een bezoek aan Nederland. Naast een gesprek met premier Rutte, ontmoet hij ook koning Willem-Alexander. Volgens correspondent Derk Marseille staat het bezoek vooral in het teken van de oorlog in Oekraïne en het klimaatvraagstuk.

Het energievraagstuk houdt Duitsland flink bezig, net als veel andere landen wil Duitsland in rap onafhankelijk worden van gas uit Rusland.

Gas uit Nederland

De kans bestaat dat Scholz aan Rutte zal vragen of Nederland, in noodgevallen, toch wat extra gas kan leveren, zegt correspondent Derk Marseille. 'Die vraag kan zomaar op tafel liggen. De aangekondigde LNG-terminals moeten nog gebouwd worden. Dus als Rusland de gaskraan dichtdraait, wordt er naar de buren in Nederland gekeken'.

Lees ook | 'Bondskanselier Olaf Scholz voelt de pijn van recente nederlagen'

Nederland heeft echter vorig jaar bij Duitsland aangegeven dat de gasleveranties zouden worden afgebouwd. 'Dat was weliswaar voor de Russische inval, daarom ligt het vraagstuk opnieuw op tafel'. Rutte was eerder dit jaar al in Berlijn voor een Antrittsbesuch, een officieel bezoek aan de Bondskanselier.

Lees ook | Belangrijk coalitieoverleg in Duitsland over oorlog in Oekraïne

Oekraïne

Een ander thema dat besproken wordt door Scholz en Rutte is de levering van zware wapens aan Oekraïne. Beide landen werken op defensieniveau nauw samen, bijvoorbeeld bij de levering van pantserhouwitsers en de training van Oekraïense soldaten in Duitsland.

Nederland besloot eerder dan Duitsland om zware wapens te leveren aan Oekraïne en vooralsnog lijkt Duitsland ook achter te blijven als het gaat om wapenleveringen. 'Hij belooft wel zware wapens te leveren, maar er lijkt nog weinig van de grond te komen', zegt Marseille. 'En dat ziet ook de Duitse politiek.'

Oppositiepartij CDU verweet de regering gisteren vertragingstechnieken te gebruiken. 'Na veel druk werden uiteindelijk de Gepards aangewezen. Dat zijn tanks met luchtdoelgeschut die al bijna 10 jaar in de opslag staan, moeilijk te bedienen zijn en waar Duitsland niet eens meer munitie van op voorraad heeft.'

Volg de laatste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne via ons liveblog

Gerelateerde artikelen