Internationaal19 mei '22 13:30

Zuid-Korea balanceert tussen VS en China

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol zal een evenwicht moeten vinden tussen goede relaties met bondgenoot Amerika enerzijds en zijn grootste handelspartner China aan de andere. En dat is lastig nu beide supermachten in toenemende mate elkaars concurrent worden in de Pacific-regio om de economische en militaire hegemonie.

Progressieve demonstranten demonstreren tegen het anti-Noord-Koreaanse beleid van de nieuwe president in aanloop naar de top
Progressieve demonstranten demonstreren tegen het anti-Noord-Koreaanse beleid van de nieuwe president in aanloop naar de top (ANP / Associated Press / Lee Jin-man)

Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde Yoon Suk-yeol dat zijn conservatieve People Power Party resoluut de kant van veiligheidsbondgenoot VS zou kiezen, zelfs wanneer dit de cruciale handelsrelatie van Zuid-Korea met China zou schaden. Yoon zei zelfs dat hij zo ver zou gaan dat hij de aanwezigheid van het Amerikaans raketafweersysteem THAAD in Zuid-Korea zou uitbreiden.

Lakmoesproef

Put your money where your mouth is. Yoon ontvangt aanstaande vrijdag zijn Amerikaanse ambtsgenoot Biden die in Azië zijn bondgenoten bezoekt. Dan zal blijken wat Yoon's verkiezingsretoriek waard is. China is veruit de grootste handelspartner van Zuid-Korea, en is goed voor meer dan een kwart van de export. Ook betrekt Seoul zijn energie uit China om industrieën zoals chips en auto's draaiende te houden. Aan de andere kant heeft Zuid-Korea sinds het einde van de Korea Oorlog een militair pact met de VS en herbergt het land nog steeds ongeveer 28.000 Amerikaanse troepen.

Ondanks zijn harde taal tijdens de verkiezingen, lijkt Yoon in zijn nieuwe rol als president wat gas terug te nemen. Zo lijkt hij te zijn teruggekomen op zijn verkiezingsbelofte om extra THAAD-batterijen in Zuid-Korea te stationeren, de verkiezingsbelofte die veruit de meeste aandacht trok.

Goede buren, beste vrienden

Vóór zijn aantreden als president voerde Yoon enkele telefoongesprekken met de Chinese president Xi Jinping - de twee leiders wisselden hartelijke verklaringen uit over de bilaterale betrekkingen. De inauguratie van Yoon op 10 mei werd bijgewoond door de Chinese vicepresident Wang Qishan. Voorafgaand aan die reis omschreef het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken beide landen als 'naaste buren' en 'belangrijke samenwerkingspartners'. Tijdens zijn verblijf in Seoel overhandigde Wang een brief van Xi waarin hij Yoon uitnodigde voor een officieel bezoek aan China.

Lees ook | Nieuwe Zuid-Koreaanse president is diehard anti-feministische crime fighter

Gerelateerde artikelen