Internationaal19 mei '22 13:39Aangepast op 19 mei '22 14:10

Londense politie rondt Partygate af met 126 boetes

Auteur: ANP

De Londense politie sluit het onderzoek naar 'partygate' af met in totaal 126 boetes voor overheidsmedewerkers. Het schandaal draait om overheidsfeestjes en -borrels op momenten waarop in Engeland strenge coronamaatregelen golden.

Muurschildering in Londen
Muurschildering in Londen (Flicke / Loco Steve)

Sommige personeelsleden hebben meerdere boetes gekregen, maar om hoeveel personen het gaat is niet officieel bekendgemaakt. Volgens de BBC hebben 28 personen te maken met twee tot vijf boetes. De politie deelt ook geen informatie over de identiteit van de personen. Wel wil de politie kwijt dat 53 boetes naar mannen gingen en 73 naar vrouwen.

Lees ook | Britse premier Johnson krijgt boete voor overtreden van coronaregels

Eerder maakten onder anderen premier Boris Johnson en minister Rishi Sunak (Financiën) bekend een boete te hebben gekregen. Dat was voor een verjaardagbijeenkomst voor Johnson in 2020, op een moment waarop het niet was toegestaan in grote groepen bijeen te komen. De 126 boetes hebben betrekking op in totaal acht bijeenkomsten tussen mei 2020 en april 2021.

De politie kwam al vroeg in de pandemie met het standpunt dat ze niet alle overtredingen van de coronamaatregelen zou onderzoeken, maar maakt een uitzondering voor gevallen waarbij mogelijk sprake zou zijn van opzet en het uitblijven van een onderzoek 'de legitimiteit van de wet aanzienlijk zou ondermijnen'. Na de grote maatschappelijk ophef over 'partygate' begon de politie in januari dit jaar met een onderzoek naar het schandaal waardoor Johnson zwaar onder vuur kwam te liggen.

Lees ook | Partygate: Londense politie deelt 20 boetes uit maar niet aan Boris

Ook het parlement doet onderzoek naar de kwestie, maar dat richt zich specifiek op de premier. Johnson zou met zijn eerste reacties op 'partygate' het parlement hebben misleid. Hij stelt dat hij dat niet bewust heeft gedaan. Daarnaast heeft Johnson zijn eigen gedrag in zijn meerdere spijtbetuigingen over het schandaal verdedigd. Oppositieleden hebben hem meermaals opgeroepen te vertrekken.

Topambtenaar Sue Gray kreeg eerder van Johnson het verzoek om onderzoek te doen naar 'partygate'. Ze deelde eind januari haar kritische bevindingen in een tussentijds rapport. Een deel van het verslag werd achtergehouden vanwege het politie-onderzoek dat toen nog liep. Overheidsbronnen melden nu dat het volledige rapport mogelijk volgende week wordt gepubliceerd.

Lees ook | Boris Johnsons ijsschots wordt alsmaar kleiner


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen