Internationaal19 mei '22 15:53

Voormalig bondskanselier Schröder gesanctioneerd door Duitsland

Auteur: BNR Webredactie

De voormalige sociaaldemocratische bondskanselier Gerhard Schröder raakt privileges kwijt door zijn pro-Russische houding tijdens de Russische oorlog tegen Oekraïne. Hij zou het aanzien van Duitsland in de wereld beschadigen. Hij raakt een door de staat betaald kantoor met personeel kwijt, melden Duitse media over het besluit van een commissie van het parlement in Berlijn.

Schröder staat erom bekend dat hij goede banden onderhoudt met de Russische president Vladimir Poetin. Ook heeft hij enkele lucratieve functies bij Russische staatsenergiebedrijven. De huidige bondskanselier Olaf Scholz riep eerder al op dat Schröder afstand moet doen van deze topfuncties, maar dat weigerde de voormalig bondskanselier. Tegenover The New York Times liet Schröder afgelopen maand ook weten geen spijt te hebben van zijn standpunt over Rusland en Poetin.

(ANP / Imago Stock & People GmbH)

Niet alle privileges die Schröder had vanwege zijn voormalig bondskanselierschap zijn geschrapt. Zo krijgt hij nog steeds een speciaal pensioen en door de staat betaalde lijfwachten mag hij ook behouden.

Lees ook | Gerhard Schröder, van bondskanselier van Duitsland naar 'Kremlin-pion'

Europese zwarte lijst

De 78-jarige Schröder regeerde van 1998 tot 2005 samen met de Groenen. Hij werd later een vooraanstaand lobbyist voor Russische staatsenergiebedrijven zoals Rosneft en Gazprom. In de huidige crisis met Rusland geldt de staatsman als een verbeten adept van Poetin. In Schröders SPD zijn procedures in gang gezet om hem uit de partij te zetten. De christendemocratische oppositie vindt dat Schröder ook geen recht meer zou moeten hebben op zijn speciale staatspensioen. Ondertussen wil het Europees Parlement hem op een zwarte lijst zien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen