Internationaal19 mei '22 16:31

'Rusland millimetert vooruit in oorlog'

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks dat er nog hevige gevechten gevoerd worden in Oekraïne, heeft Defensie-specialist Peter Wijninga, van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, het gevoel dat de oorlog 'tot stilstand' is gekomen. 'Er zijn her en der nog hevige gevechten in de buurt van Charkov en in het middenwesten van de Donbas.'

De Russische overwinning op Marioepol was een belangrijke voor Rusland, ziet Wijninga. Hij vraagt zich echter af wanneer de oorlog afgelopen is en wat er voor nodig is. 'De vraag is vooral wanneer Poetin tevreden is en wanneer hij denkt dat hij sterk genoeg is om te onderhandelen.'

Het beeld dat de Russische oud-kolonel Mikhail Khodarenok op de Russische staatstelevisie omschreef over de oorlog, vindt Wijninga ook bijzonder. De oud-kolonel liet weten dat de toevoer van wapens uit het Westen naar Oekraïne de oorlog ingewikkelder maakt voor Rusland. 'Hij gaf aan dat er weinig reserves waren, dat er weinig extra mensen bijkwamen en dat Rusland er slag voorstaat door de constante stroom aan wapens vanuit het Westen voor Oekraïne.' Later werden de uitspraken ingetrokken door de Russische staatstelevisie.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog

Wijninga ziet ondanks het intrekken van de bewoordingen dat Rusland 'fundamentele problemen' heeft sinds het begin van de oorlog. 'Die zijn tot op heden niet opgelost. Het moreel van de troepen is bijzonder laag. Ze zijn niet voorbereid en niet gewaarschuwd voor deze oorlog.' Toch denkt Wijninga niet dat hiermee te stellen valt dat Rusland 'het wel of niet gaat halen'.

Overwinningen

'Ze hebben ook vorderingen gemaakt. De landbrug tussen de Donbas en De Krim is er, ze hebben ook Marioepol in handen. Daarnaast hebben ze twee derde van de Donbas in handen, dat was nog maar een derde.' Wel ziet Wijninga dat deze overwinningen veel hebben gevergd van Rusland. 'Het heeft veel Russische en Oekraïne slachtoffers gekost, heel veel moeite en heel veel materieel. Maar ze zijn ook nu duidelijk bezig met het optrekken naar Kramatorsk, het millimetert vooruit', aldus Wijninga.

Gerelateerde artikelen