Internationaal17 mei '22 20:39

Nederlandse marechaussees in Oekraïne voor onderzoek

Auteur: BNR Webredactie

Een onderzoeksteam van de Koninklijke Marechaussee is momenteel in Oekraïne. De marechaussees gaat onderzoek doen naar vermeende oorlogsmisdaden in en rondom de hoofdstad Kiev. ‘De exacte locatie melden we niet, maar het zal in de buurt van Kiev zijn', zegt Robert van Kapel van de Koninklijke Marechaussee.

Het onderzoeksteam gaat onderzoeken of er oorlogsmisdaden zijn gepleegd. 'Dat doen we met technische en tactische rechercheurs', zegt Van Kapel. Het team bestaat uit ongeveer dertig personen, onder wie opsporingsambtenaren van de marechaussee, een patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut, een tolk, medisch personeel en opruimingsexperts van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Het is een veelomvattend onderzoek waar het team van de marechaussee deel van uitmaakt. 'We werken ook samen met de Engelse autoriteiten, allemaal onder de vlag van het Internationaal Strafhof.’

Het veiligheidsaspect is volgens Van Kapel groot. 'We zijn dit weekend vertrokken, dat hebben we van tevoren niet gecommuniceerd. Ook is er een team van de marechaussee mee om de rechercheurs te beveiligen. We gaan ook niet exact melden waar we onderzoek gaan doen, maar het zal in de buurt van Kiev zijn.’

Lees ook | Evacuatie Azovstal: Hoop dat militairen in leven blijven

Het onderzoeksteam zal twee weken in Oekraïne zijn. 'Er zijn ook andere teams aanwezig, Daarna gaan we verder kijken of andere landen het stokje overnemen. Over twee weken kunnen we in ieder geval de balans opmaken hoe we ons werk is gegaan', aldus Van Kapel.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in ons liveblog

Gerelateerde artikelen