Internationaal19 mei '22 07:17

Hongarije verwelkomt conservatieven op conferentie

Auteur: Mark van Harreveld

Het Amerikaanse CPAC, een jaarlijkse rechts-conservatieve politieke conferentie, komt naar Europa. Vandaag en morgen vindt CPAC Hungary in Boedapest plaats, met sprekers als Tucker Carlson, Nigel Farage en uiteraard Victor Orbán. 'Het is een feestje van Trump en van Orbán', zegt Hongarije-correspondent Stefan Bos.

Persconferentie door CPAC-voorzitter Matt Schlapp (r)
Persconferentie door CPAC-voorzitter Matt Schlapp (r) (ANP / EPA / Zsolt Szigetvary)

Lees ook | EU overlegt over Russische olieboycot Hongarije zit daar niet op te wachten

'Ze krijgen zo alles betaald door Hongarije, Orbán is dan ook bevriend met Trump. En dat wordt dan ook gezien als belangrijkste reden voor dit feest'. Bos noemt het feest 'omstreden' omdat er geen rekening wordt gehouden met de veiligheid. Na Oekraine telt Hongarije immers de meeste Russische veiligheidsdienstfunctionarissen die er actief zijn. 'Daar ligt Orbán niet wakker van.'

Lees ook | Tegenstand bij Russische sancties heeft alleen zin als hele wereld meedoet

Populair

Het doel van de conferentie is dat Orbán de EU wil laten zien dat hij populair is en dat veel conservatieven zijn gedachtegoed delen. 'Hij raakt in Europa geïsoleerd.' In een toespraak zei Orbán dat Europa geen rekening houdt met Hongarije in haar besluitvorming (en daarmee doelt hij op de boycot van Russische energie) en dat Hongarije alleen staat in Europa. Ten slotte waarschuwde Orbán dat Europa zijn 'christelijke kinderen' verruilt voor die van migranten en dat Europa daarmee feitelijk zelfmoord pleegt. De conferentie wordt ook bezocht door Nederlandse parlementariërs, wie dat zijn weet Bos echter niet.

De Amerikaanse oud-president Trump komt waarschijnlijk niet zelf, naar verluidt is hij bang voor Covid.

Lees ook | Het Hongaarse uj tegen een boycot van Russische olie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen