Internationaal19 mei '22 08:06

Oorlog wordt slijtageslag

Auteur: Mark van Harreveld

De NAVO verwacht de komende weken geen significante winst voor Oekraïense of Russische troepen in de oorlog in Oekraïne, meldt onder andere CNN. Ondertussen gaat de strijd wel door en horen we ook berichten over succesvolle tegenaanvallen van Oekraïne. 'De strijd speelt zich noordelijk af en daar is weinig beweging', zegt defensiespecialist Dick Zandee van Instituut Clingendael.

Rookpluim boven het treinstation van Donetsk
Rookpluim boven het treinstation van Donetsk (ANP / Anadolu Agency / Soner Kilinc)

De strijd ebt wat op en neer, af en toe wordt een klein dorpje veroverd en weer heroverd - geen significante doorbraak, zegt Zandee. Volgens Zandee is de provincie Loehansk voor 98 procent in Russische handen, op een paar verzetshaarden aan de westkant van de republiek na. 'Maar de Donestk is maar voor de helft in Russische handen, het noordelijke deel van de regio is stevig in Oekraïense handen'.

Lees ook | Ondanks oorlog groeit Russische economie

Herstel infrastructuur

Gevraagd wat de Russen met de pas veroverde havenstad Marioepol gaan doen zegt Zandee dat de Russen heel waarschijnlijk de nadruk gaat leggen op herstel van de infrastructuur. 'Van groot belang zijn de verbindingswegen tussen het Russische Rostov aan de Don en de Krim. Rusland zal als eerste die infrastructuur op orde willen brengen.' En daarmee doelt de analist op herstel van de spoorwegen en wegen om zwaar materieel te transporteren, de haven zal van secundair belang zijn.

Lees ook | Verdedigers Azovstal-fabriek geven zich over: 'Je kan zeggen dat Marioepol gevallen is'

Slijtage

Zandee voorziet geen spectaculaire offensieven de komende tijd, om de eenvoudige reden dat de Russen daar de middelen niet voor hebben: 'Alles wat ze beschikbaar hebben, hebben ze nodig. De komende weken zal er een slijtageslag plaatsvinden. Ik zie niet dat de Russen elders offensieven zullen beginnen, omdat ze daar de strijdkrachten niet voor hebben'.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne in dit liveblog

Gevraagd naar de Russische precisiebombardementen op Oekraïense doelen om de westerse wapenleveranties te frustreren zegt Zandee dat het aantal raketaanvallen op spoorwegen afneemt en dat in plaats daarvan vooral depots worden aangevallen. Het probleem voor de Russen is namelijk dat Oekraïne over een zeer uitgebreid spoorwegennetwerk beschikken. En dat Russische raketten naar verluidt opraken.

Lees ook | Russische kritiek op oorlog fake of echt?

Gerelateerde artikelen