Internationaal19 mei '22 15:07

Scholz wil met Balkan-reis uitbreiding EU versnellen

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz reist volgende maand naar de Westelijke Balkan. Dat meldt Scholz aan de Duitse bondsdag. Met het bezoek wil de kanselier overdragen dat de regio in de Europese Unie hoort.

Image
(ANP / AFP)

'De zes landen in de Westelijke Balkan die EU-lid willen worden, zijn al bezig met het jarenlange hervormingsproces. Het nakomen van onze beloftes aan hen is niet alleen een vraag over onze geloofwaardigheid. Meer dan ooit is hun integratie ook in ons strategische belang.' Scholz wijst specifiek op de invloed van 'externe machten' in de regio zoals Rusland.

Lees ook | Na Oekraïne vragen ook Georgië en Moldavië EU-lidmaatschap aan

Het gaat om de landen Montenegro, Servië, Albanië, Noord-Macedonië, Bosnië en Herzegovina en Kosovo. De verwachting is dat enkele van deze landen sowieso op termijn lid zullen worden van de EU. Zo heeft Noord-Macedonië zijn naam laten veranderen, omdat Griekenland de naam Macedonië claimt. Toch ligt Bulgarije nog voor het EU-lidmaatschap van de noorderburen van de Grieken.

Podcast | Balkanlanden die op de deur van de EU kloppen

Hervormingen

Bulgarije wil namelijk 'grondwettelijke garanties' dat Bulgaarse minderheden beschermd worden in Noord-Macedonië. Door die ruzie wordt ook Albanië nog aan het lijntje gehouden, omdat dat land samen met Noord-Macedonië aan de EU-onderhandelingstafel zit.

De Europese Rekenkamer merkt daarnaast op dat de genoemde landen in de Balkan nog weinig hervormd zijn op bestuurlijk niveau. Een goed bestuur is een van de eisen om EU-lid te mogen worden. De EU heeft de landen jarenlang financieel en politiek gesteund om te hervormen, maar dat had nog weinig effect.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen