
Volgens Europa-correspondent Stefan de Vries heeft de Raad van Europa - niet te verwarren met de Europese Raad - veel meer impact dan we denken. 'De landen kunnen verdragen met elkaar sluiten, het heeft een grotere impact op Europeanen dan de EU.' Want gaat die EU veelal over economie en samenwerking, de Raad is vooral belangrijk voor standaarden en normen en waarden binnen het continent - en dan gaat het met name om zaken als mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting.
Ambivalentie
De 46 ministers van Buitenlandse Zaken vergaderen één keer per jaar met elkaar bij de voorzitter, in casu Italië. Een van de onderwerpen op de agenda is het formuleren van een antwoord op de Russische agressie. Rusland was lid van de Raad, maar is aan het begin van de oorlog er uitgezet. Volgens De Vries is daar binnen de Raad veel ambivalentie over. 'De meningen zijn er verdeeld over of dat slim was. Toen de oorlog begon moest de Raad weliswaar iets doen, maar een geroyeerd lid hoeft zich niet meer te houden aan verdragen en afspraken, noch is het verder aanspreekbaar op gedrag.'
Hoofdpijndossier 2: Turkije
Ook de Turkse positie zal nog ter discussie staan. 'Er is een zaak aangespannen tegen Turkije en het land is in die zaak twee jaar gelden al veroordeeld, de zogeheten Kavala-zaak. Dat is een Turkse zakenman die door een Turkse rechtbank tot levenslang veroordeeld. De Raad eiste zijn onmiddellijke vrijlating omdat er misbruik van het recht zou hebben plaatsgevonden. De man zit echter nog steeds vast'.