
Op de agenda: het leveren van zware wapens aan Oekraïne. Nederland en Duitsland leveren pantserhouwitsers en training aan het land, maar zowel Rutte als Scholz zegt die leveranties niet uit te zullen breiden omdat het beide landen aan capaciteit ontbreekt om meer te doen. 'Wat opvalt in de Duitse media is dat Scholz in Duitsland veel kritiek oogst met die opstelling terwijl hij daarvoor in Nederland veel waardering krijgt', zegt Verburg.
Lees ook | Duitse bondskanselier Scholz probeert wapenlevering aan Oekraïne af te zwakken
Energie
Een ander prominent agendapunt was ongetwijfeld het energievraagstuk. Met als hamvraag: heeft het zo van Russisch gas afhankelijke Duitsland Nederland om Gronings gas gevraagd? Volgens Verburg zei Scholz op de persconferentie gisteren desgevraagd dat ze nog niet aan het gasvraagstuk toe waren gekomen. 'Scholz kan het doen, hij kan meer Nederlands gas vragen, die contracten zijn er inderdaad, maar ze weten in Duitsland ook wel van het probleem van Groningen. Ze zijn in Duitsland op heel veel terreinen aan het proberen de afhankelijkheid van Russisch gas naar beden te krijgen'.
Lees ook | Bondskanselier Olaf Scholz voelt de pijn van recente nederlagen
'Klimaatminister Habeck is naar Qatar geweest om een eventuele deal over LNG te sluiten, er worden Nederlands-Duitse afspraken gemaakt over LNG, Duitsland heeft plannen om zelf LNG te bouwen - daar heeft de Bondsdag gisteren toestemming voor gegeven'. Kortom: de Duitsers zijn op alle mogelijke manieren bezig zich los te maken van Rusland.
Lees ook | Voormalig bondskanselier Schroder gesanctioneerd door Duitsland
Scholz Transparenz?
Gevraagd naar Scholz' relatieve onzichtbaarheid in de internationale arena - vergeleken met Macron en Johnson - en of de voorgenomen Balkan-toer van Scholz niet wat aan de late kant komt, zegt Verburg het een niet helemaal correct beeld te vinden dat Scholz zich niet laat zien. 'Hij heeft vorige week nog met Poetin gebeld, hij treedt daar misschien iets minder mee naar buiten, maar dat van die Balkantoetreding speelt al langer.'
West-Balkan
Scholz heeft voor eind juni een West-Balkanconferentie aangekondigd die met name zal gaan over de toetreding van Noord-Macedonie en Albanie. 'Door die oorlog in Oekraine is het belang ervan versneld, Rusland heeft ook invloed in die regio. De bedoeling is om die landen zo snel mogelijk binnen de EU te halen, Nederland was daar lang een rem, maar dat heeft een paar geleden daar een draai in gemaakt. Rutte benoemde het belang van het Duitse initiatief.'
Lees ook | Scholz wil met Balkanreis uitbreiding EU versnellen