Internationaal20 mei '22 17:28

Regeringsploeg Macron compleet, Catherine Colonna wordt buitenlandminister

Auteur: ANP

Het kantoor van de Franse president Emmanuel Macron heeft de nieuwe regeringsploeg bekendgemaakt. De Franse ambassadrice in Londen, Catherine Colonna, wordt de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken. Colonna werkte onder meer in Washington en Brussel en was ambassadrice in Italië. Ze volgt Jean-Yves Le Drian op.

Eerder deze week kreeg het land voor de tweede keer een vrouw als premier, Elisabeth Borne. De 61-jarige vrouw was eerst actief bij de Socialistische Partij, maar sloot zich later aan bij de partij van Macron.

Om de energietransitie te leiden is Agnes Pannier-Runacher aangesteld bij het nieuwe ministerie van Energie. Ze komt van het ministerie van Industrie. De ministers van Financiën, Bruno Le Maire, en Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, blijven op hun ministerspost in de nieuwe regering. Die vergadert maandag voor het eerst.

Parlementesverkiezingen

In juni staan er in Frankrijk parlementsverkiezingen op het programma. Macron hoopt dan met zijn coalitie een meerderheid in het parlement te behalen. Volgens oppositieleden heeft Macron de aankondiging van de nieuwe regering expres uitgesteld om bij die verkiezingen met een frisse regeringsploeg te kunnen staan.

Catherina Colonna
Catherina Colonna (PA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen