Internationaal21 mei '22 12:34

Bisschop VS: Pelosi ontvangt niet langer communie vanwege abortussteun

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Amerikaanse parlementsvoorzitter Nancy Pelosi mag in de regio San Francisco niet langer de heilige communie ontvangen vanwege haar steun voor abortusrechten. Dat heeft de aartsbisschop van de stad in een brief laten weten die vrijdag is vrijgegeven.

Parlementslid Nancy Pelosi.
Parlementslid Nancy Pelosi. (ANP / EPA)

Aartsbisschop Salvatore Cordileone stelt in het schrijven Pelosi al eerder te hebben gevraagd haar pleidooi voor abortusrechten publiekelijk af te wijzen. Anders zou dat gevolgen hebben. Hij constateert dat de parlementsvoorzitter daar geen gehoor aan heeft gegeven. Reden voor Cordileone om Pelosi voortaan te weigeren bij de ceremonie waarbij gelovigen ritueel brood en wijn consumeren die door een priester zijn gezegend.

Zelf bepalen

Begin deze maand lekte een conceptuitspraak van het Hooggerechtshof uit, waaruit blijkt dat een meerderheid van de conservatieve opperrechters een streep wil halen door een vonnis van bijna vijftig jaar geleden, waarin het recht op abortus werd vastgelegd, de zogeheten Roe vs Wade-uitspraak. Als dit het definitieve besluit wordt, mogen de Amerikaanse staten voortaan zelf bepalen of abortus is toegestaan.

Lees ook | Amerikaans Hooggerechtshof: Nog geen definitief standpunt abortus

Abortuswet

Pelosi, een levenslange katholiek uit Californië, maakte eerder duidelijk dat ze werkt aan een ​​wet om het recht van vrouwen op abortus te waarborgen na het uitlekken van het ontwerpadvies van het Hooggerechtshof. Haar kantoor heeft nog geen reactie gegeven op de brief van de aartsbisschop.

Luister ook | Amerika podcast | Geen baas in eigen buik?

Gerelateerde artikelen