Internationaal20 mei '22 12:47Aangepast op 20 mei '22 14:13

Gazprom stopt met het leveren van gas aan Finland

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom draait aanstaande zaterdag de gaskraan naar Finland dicht. Dat meldt het Finse Gasum, een groothandelaar in gas van de Finse overheid. Gasum zal vanaf dit weekend gas leveren uit andere landen.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne

Rusland eist van alle Europese klanten dat ze hun gas voortaan in roebels afrekenen, ook als in contracten is afgesproken dat ze in bijvoorbeeld euro's of dollars zouden betalen. Finland weigerde dit, en liet destijds al weten rekening te houden met de mogelijkheid dat de kraan vanuit Rusland op een gegeven moment zou worden dichtgedraaid. Eerder werden Polen en Bulgarije al om dezelfde reden afgesloten van het Russische gas.

Lees ook | Kremlin: dichtdraaien gaskraan gevolg van stappen tegen Rusland

'Het is erg spijtig dat de in het contract afgesproken aardgasleveringen worden beëindigd. Maar we hebben ons goed voorbereid op deze situatie en zullen al onze klanten van gas blijven voorzien, mits er geen verstoringen zijn in ons gasleidingennetwerk', zegt Gasum-topman Mika Wiljanen.

Lees ook | Betalingen in roebels aan Gazprom blijven doorgaan

De Finnen sloten vrijdag ook een deal met energiebedrijf Excelerate Energy over de huur van een groot drijvend platform voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) voor een periode van tien jaar. Zowel Finland als Estland gaat deze importterminal vanaf deze winter gebruiken om minder afhankelijk te worden van Russisch gas.

Navo-lidmaatschap

Finland kondigde onlangs aan lid te willen worden van de NAVO, en woensdag diende het samen met buurland Zweden een officiële aanvraag in voor het lidmaatschap van het militaire bondgenootschap in. Rusland ziet die uitbreiding van de NAVO naar een land waar het een ruim duizend kilometer lange grens mee deelt als grote bedreiging.

(ANP / AFP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen