Internationaal20 mei '22 13:57Aangepast op 15 sep '22 14:36

Oud-kanselier Schröder weg bij Rosneft

Auteur: Mark van Harreveld

Voormalig Duits bondskanselier Gerhard Schröder wil de raad van commissarissen van de Russische oliemaatschappij Rosneft verlaten. Schröder heeft laten weten dat het voor hem onmogelijk is om zijn mandaat in de raad te verlengen, aldus het bedrijf. Er werden geen details gegeven.

(ANP / dpa Picture-Alliance / Christoph Soeder)

Het vertrek van Schröder lijkt een typisch gevalletje Aangekondigde Dood. Op donderdag 19 mei moest de sociaaldemocratische oud-bondskanselier en Poetin-vriend binnen enkele uren tijds enkele flinke klappen incasseren. Zijn ambt in de Bondsdag in Berlijn werd hem ontnomen en hij werd door het Europees Parlement vanuit Brussel met sancties bedreigd. Inzet was zijn aperte weigering om de functies op te geven die hij bekleedt bij verschillende Russische energieconcerns, ondanks de oorlog die Vladimir Poetin in Oekraïne voert.

Exit kanseliersprivileges

In Berlijn besloot de begrotingscommissie van de Bondsdag op voorstel van de regeringscoalitie dat Schröder niet langer recht heeft op de functie die de federale staat hem toekent sinds zijn vertrek als bondskanselier in 2005. De 78-jarige Schröder beschadigt het aanzien van Duitsland in de wereld door geen afstand te nemen van de Russische president Vladimir Poetin, luidde de veelgehoorde kritiek in Berlijn.

Voor Schröder betekent dit dat hij kan fluiten naar de jaarlijkse 400.000 euro die hij toucheert om zijn personeel te betalen. Niet dat hij nog personeel had, enkele dagen na de inval in Oekraïne namen Schröders vier medewerkers (waaronder zijn chef-staf die hem al meer dan twintig jaar bijstaat) ontslag.

Lees ook | Gerhard Schroder: van bondskanselier van Duitsland naar Kremlin-pion

Een goede zaak

Binnen de regering-Scholz werd er met blijdschap (en waarschijnlijk ook veel opluchting) gereageerd op het besluit van de begrotingscommissie. Minister van Financiën Christian Lindner noemde het 'een goede zaak'. Volgens Lindner zou 'een voormalige kanselier die openlijk lobbyt voor het misdadige regime van Poetin (...) geen ambt aangeboden mogen krijgen van de belastingbetaler.' Bondskanselier Scholz reageerde minder uitbundig op het nieuws: 'Het besluit dat ten aanzien van de voormalige kanselier is genomen, is logisch.'

Expats verlaten Rosneft

Intussen stromen de burelen van het Russische staatsolieconcern Rosneft leeg. Althans, de buitenlandse managers verlaten het bedrijf. Vijf buitenlandse vicepresidenten van de grootste oliemaatschappij van Rusland hebben al ontslag genomen, meldt persbureau Reuters. Het vertrek van de leidinggevenden komt door de sancties van de Europese Unie, die Europese burgers of Russen die in de EU wonen verbieden om bij Rosneft te werken.

Lees ook | Russische olieproducent boekt miljardenwinst ondanks sancties

De managers die zijn opgestapt komen uit België, Frankrijk, Ierland, Kroatië en Oezbekistan. Volgens de Rosneft-website kwamen ze alle vijf in 2012 of begin 2013 bij het Russische staatsbedrijf. Rosneft weigerde commentaar te geven. De vijf managers waren niet bereikbaar voor commentaar. De managers zouden Rosneft enkele dagen voor de nieuwe EU-sancties, die op 15 mei van kracht werden, hebben verlaten. De topman van Rosneft, Igor Setsjin, een nauwe bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, heeft altijd gezegd dat hij wil concurreren met het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil door buitenlandse managers in dienst te nemen en de beste westerse technologie en expertise te gebruiken.

Met de aanscherping van de sancties hoopt de EU de groei bij Rosneft te vertragen en het moeilijker te maken om nieuwe projecten te ontwikkelen, zoals het Vostok-olieproject in Oost-Siberië, een van de grootste olieprojecten sinds de val van de Sovjet-Unie.

Lees ook | Voormalig Bondskanselier Schroder gesanctioneerd door Duitsland


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen