Internationaal22 mei '22 13:55

Liveblog | Oekraïne meldt opnieuw zware gevechten rond Sjevjerodonetsk

Auteur: BNR Webredactie

Dit is het liveblog van zondag 22 mei over de oorlog in Oekraïne. Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio toeneemt. De Poolse president Andrzej Duda is voor de tweede keer sinds de Russische inval in Oekraïne afgereisd naar de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Bewoners halen hun bezittingen uit hun huis dat verwoest is door de Russische beschietingen in Irpin in de buurt van Kiev.
Bewoners halen hun bezittingen uit hun huis dat verwoest is door de Russische beschietingen in Irpin in de buurt van Kiev. (ANP / Associated Press / Efrem Lukatsky)

Timmermans: onwaarschijnlijk dat Poetin gaskraan dichtdraait

13:18 | Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het 'heel onwaarschijnlijk' dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als Duitsland en Italië zal afsluiten. 'Omdat hij daar vooral zichzelf ontzettend veel pijn mee doet', zegt hij in het televisieprogramma Buitenhof.

'Het is niet voor niks dat hij vooral kleine afnemers op dit moment onder druk zet', denkt Timmermans. 'De grote jongens wil hij liever aan zijn kant houden want dat is zo’n beetje de enige bron van inkomsten die hij nog heeft.' Hij benadrukt ook dat alles erop gericht is zo snel mogelijk helemaal zonder Russisch gas te kunnen.

Een verstoring van de gastoevoer is wel iets om rekening mee te houden, zegt Timmermans. Maar hij benadrukt dat het aanleggen van voorraden door de EU-lidstaten tot dusver 'goed verloopt'. Bovendien wordt al volop gesproken met alternatieve leveranciers die de aanvoer vanuit Rusland snel kunnen overnemen.

Rusland draaide al wel de gaskraan dicht naar Polen, Bulgarije en Finland, omdat die landen weigerden gas af te rekenen in roebels. 'We zijn tot nu toe altijd in staat gebleken daar goed op te reageren', vindt Timmermans. De landen konden snel aan gas uit andere bronnen worden geholpen.

Timmermans benadrukt nog maar eens dat het in strijd is met de ingestelde sancties om voor gas te betalen in roebels, hoewel lidstaten als Duitsland en Italië er naar verluidt op aandringen dat dit wel wordt toegestaan. 'Je moet betalen, en dat staat ook in de contracten met Rusland, in euro’s', aldus de Eurocommissaris.

Poolse president in Kiev: Oekraïne bepaalt eigen toekomst

13:16 | Alleen Oekraïne heeft het recht om zijn eigen toekomst te bepalen, zo heeft de Poolse president Andrzej Duda gezegd in het parlement in Kiev. Hij is de eerste buitenlandse leider die de Oekraïense volksvertegenwoordigers in levende lijve toesprak sinds het begin van de oorlog.

Over mensen die zeggen dat Oekraïne moet instemmen met de eisen van de Russische president Vladimir Poetin, zei de Poolse president tegen de parlementariërs dat 'niets over jullie zonder jullie' kan worden besloten. Duda verklaarde dat hij vindt dat de internationale gemeenschap moet eisen dat Rusland zich volledig uit Oekraïne terugtrekt. Het opgeven van 'zelfs 1 centimeter' van Oekraïens grondgebied wordt door hem omschreven als een 'enorme klap' voor de westerse wereld.

Duda herhaalde daarnaast zijn steun aan Oekraïne bij het nastreven van een EU-lidmaatschap. De Poolse president vertelde in het parlement dat hij 'niet zal rusten' totdat het buurland lid is van de Europese Unie. De toespraak werd ontvangen met meerdere staande ovaties. Naast de parlementariërs was ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski aanwezig.

De volksvertegenwoordiging werd eerder al toegesproken door buitenlandse leiders, onder wie de Nederlandse premier Mark Rutte, maar tot dusver alleen via videoverbindingen. Duda is de eerste die in het parlement sprak en ook het eerste buitenlandse staatshoofd. Het is voor Duda zijn tweede bezoek aan Oekraïne sinds het begin van de Russische invasie.

Oekraïne meldt opnieuw zware gevechten rond Sjevjerodonetsk

12:20 | In het oosten van Oekraïne wordt nog steeds zwaar gevochten om de steden Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk in de regio Loehansk, zegt de generale staf in Kiev. Langs de hele frontlinie in het gebied zouden posities van Oekraïense troepen worden beschoten met Russische artillerie.

Russische troepen zouden onder meer proberen om steden ten noorden, oosten en zuiden van Sjevjerodonetsk en ten zuiden van Lisitsjansk te bestormen. Het Russische leger probeert bovendien om de bevoorrading van Oekraïense troepen rondom de twee steden te belemmeren. Zo is onder meer een brug die Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk met elkaar verbindt, vernietigd.

Sinds de Russische inname van de staalfabriek in de havenstad Marioepol ziet Oekraïne dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio toeneemt. Rondom Sjevjerodonetsk vinden al dagen hevige gevechten plaats, waarbij meerdere doden en gewonden zijn gevallen.

Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft het leger de afgelopen 24 uur bijna veertig doelen vanuit de lucht aangevallen, waaronder vijf wapendepots in de Donbas. Bovendien zouden bijna zeshonderd doelen met raketten en artillerie zijn beschoten.

Sjevjerodonetsk aangevallen 'vanuit vier richtingen'

10:18 | De Oekraïense stad Sjevjerodonetsk is aangevallen vanuit vier richtingen, zegt Serhiy Haidai, de gouverneur van de Oost-Oekraïnese stad Loehansk, meldt BBC.

In een bericht op Telegram zegt Haidai dat de pogingen niet succesvol waren, maar dat de beschietingen van woonwijken doorgingen.

'Oekraine zal geen centimeter grondgebied opgeven'

9:52 | De Oekraïense regering zal niet instemmen met een staakt-het-vuren als zij hiervoor hun grondgebied moeten opgeven, schrijft BBC.

De presidentiële adviseur Mykhaylo Podolyak zei dat Kiev geen gehoor zal geven aan de oproep van het Westen voor een dringend staakt-het-vuren. Het doen van concessies zal tot leiden tot een nog groter, bloederig offensief vanuit de Russen, zei Podolyak.

Poolse president terug naar Kiev voor toespraak in parlement

08:13 | De Poolse president Andrzej Duda is voor de tweede keer sinds de Russische inval in Oekraïne afgereisd naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Daar houdt hij zondag als eerste buitenlandse staatshoofd een toespraak in het parlement.

Duda is niet de eerste buitenlandse politicus die tijdens de oorlog het parlement toespreekt. Eerder kwamen de Britse en Nederlandse premiers aan het woord, maar wel via een videoverbinding.

De Poolse president bezocht buurland Oekraïne in april ook al, maar toen samen met zijn ambtgenoten uit Litouwen, Letland en Estland. Zij hadden toen in Kiev een ontmoeting met hun Oekraïense collega Volodimir Zelenski.

Oekraïne ziet strijd in het oosten na val Marioepol intensiveren

05:29 | Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio toeneemt. De Oekraïense strijdkrachten hebben naar eigen zeggen zaterdag een tiental aanvallen in de regio's Donetsk en Loehansk afgeslagen. Vooral in de laatste regio lijkt de strijd te intensiveren.

Volgens de Oekraïense gouverneur van Loehansk ligt onder andere de stad Sjevjerodonetsk al dagen onder vuur, met meerdere doden en gewonden tot gevolg. 'De Russen zijn Sjevjerodonetsk net als Marioepol aan het vernietigen', stelde hij op Telegram. Dat de regio Loehansk bijna volledig in Russische handen is, zoals de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe beweert, noemt hij echter 'nonsens'.

Gouverneur Serhij Hajdaj meldt tevens dat een brug is vernietigd tussen Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk, dat aan de andere kant van de rivier Severski Donets ligt. Volgens hem bemoeilijkt dat de humanitaire hulp aan en de evacuaties uit het gebied.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei dat de situatie in de Donbas 'extreem lastig' is. Volgens hem houdt het Oekraïense leger behalve in Sjevjerodonetsk ook in onder meer Slovjansk stand. Daar wordt de afgelopen dagen eveneens zwaar gevochten.

Gerelateerde artikelen