Internationaal23 mei '22 06:48

Wordt Sjevjerodonetsk een tweede Marioepol?

Auteur: BNR Webredactie

De Oekraïense stad Sjevjerodonetsk zou inmiddels zijn omsingeld door de Russen. Toch denkt Oekraïne nog niet aan een wapenstilstand. 'Sjevjerodonetsk wordt zwaar beschoten, er wordt gevreesd dat het een tweede Marioepol wordt. Volgens de Russische minister van Defensie Sjojgoe is de regio Loehansk geheel in Russische handen, de Oekraïense gouverneur ontkent dat', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.

Vernietigd schoolgebouw in Bakhmur, Donbas,
Vernietigd schoolgebouw in Bakhmur, Donbas, (ANP / SIPA USA / Andoni Lubaki)

Ondanks het oprukken van de Russen weigert Oekraïne een staakt-het-vuren waarbij gebied moet worden afgestaan. De Oekraïense regering zal niet instemmen met een staakt-het-vuren als zij hiervoor hun grondgebied moeten opgeven, schrijft BBC. De presidentiële adviseur Mykhaylo Podolyak zei dat Kiev geen gehoor zal geven aan de oproep van het Westen voor een dringend staakt-het-vuren. Het doen van concessies zal tot leiden tot een nog groter, bloederig offensief vanuit de Russen, zei Podolyak. 'Het is een patstelling, de Russen willen dat Oekraïne land afstaat, Oekraïne wil het land terug. De partijen staan diametraal tegenover elkaar', zegt Bosman.

Duda

Ondertussen heeft de Poolse president Duda een speech gehouden voor het Oekraïense parlement. Hij wil Oekraïne snel bij de EU betrekken. 'Polen is de grootste bondgenoot van Oekraïne, Duda is ook het eerste staatshoofd dat Kiev bezocht. Dat is van groot symbolisch belang. Het gaat om het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne, dat kan nog tien, twintig jaar duren. Duda doelt daar met name op.'

Lees ook | Timmermans: onwaarschijnlijk dat Poetin gaskraan dichtdraait

In het oosten van Oekraïne wordt nog steeds zwaar gevochten om de steden Sjevjerodonetsk en Lisitsjansk in de regio Loehansk, zegt de generale staf in Kiev. Langs de hele frontlinie in het gebied zouden posities van Oekraïense troepen worden beschoten met Russische artillerie. Sinds de Russische inname van de staalfabriek in de havenstad Marioepol ziet Oekraïne dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio toeneemt. Rondom Sjevjerodonetsk vinden al dagen hevige gevechten plaats, waarbij meerdere doden en gewonden zijn gevallen.

Volg ons liveblog over de oorlog in Oekraïne

Gerelateerde artikelen