Internationaal24 mei '22 05:52

'Focus Rusland ligt op relatie met China'

Auteur: BNR Webredactie

Moskou is bereid om eventuele pogingen van het Westen om de banden met Rusland te herstellen te overwegen, maar de focus van Rusland ligt momenteel op het verder ontwikkelen van de relatie met China, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag. Volgens de buitenlandminister wil Rusland de banden met het Westen alleen herstellen als daar noodzaak toe is.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen ervan

'Als ze iets willen bieden om de relatie voort te zetten, zullen we serieus overwegen of we dat nodig vinden of niet', zei hij tijdens een toespraak. Op dit moment richt Moskou zich echter liever op China.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. (ANP / AFP)

'Nu het Westen de positie van een dictator heeft ingenomen, zullen onze economische banden met China alleen maar sneller groeien', aldus Lavrov.

Bondgenoten

China is een bondgenoot van Rusland. Het land stemde eerder onder meer tegen een resolutie van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties om vermeende wandaden door het Russische leger in Oekraïne te onderzoeken.

De toekomst van Rusland ligt volgens Lavrov in Eurazië. Naast China, noemde hij ook India en Iran belangrijke partners.

Volgens de buitenlandminister moet Rusland niet langer afhankelijk zijn van westerse import. 'Moskou zal alleen afhankelijk zijn van zichzelf en van staten die hun betrouwbaarheid hebben bewezen', aldus Lavrov tegen de Russische staatspersbureaus RIA en TASS.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen