Internationaal24 mei '22 07:40

Zwaardere wapens naar Oekraïne: 'Grotere bedreiging voor Russische vloot'

Auteur: BNR Webredactie

Ongeveer twintig landen gaan extra wapens leveren aan het door Rusland aangevallen Oekraïne. Denemarken voorziet het Oekraïense leger van krachtige antischeepsraketten van het type Harpoon om de kust aan de Zwarte Zee te beschermen, meldt de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin na een bijeenkomst met bondgenoten waaronder Nederland.

De Harpoon-raketten moeten voorkomen dat de Russische vloot Oekraïne blijft bestoken. De Oekraïense regering in Kiev vroeg al herhaaldelijk om geavanceerdere, zwaardere wapens tegen de Russische oorlogsschepen. Als de Russische marine uit de havens aan de Zwarte Zee worden verdreven, kan ook de belangrijke uitvoer van graan en andere landbouwproducten worden hervat.

Een Taiwanese marineschip schiet een raket van het type Harpoon af.
Een Taiwanese marineschip schiet een raket van het type Harpoon af. (ANP / AFP)

'Er is een forse aanwezigheid van de Russische marine in de Zwarte zee', vertelt voormalig commandant der strijdkrachten Dick Berlijn over de kracht van de Russische marine. 'We hebben wel gezien dat na het zinken van de Moskva, de vloot wat meer afstand heeft genomen, zodat het minder kwetsbaar is. Toch is de vloot nog steeds groot. Zo worden de graanschepen uit Oekraïne geblokkeerd. Als Oekraïne gaat beschikken over die meer krachtige Deense raketten, dan zal dat een grotere bedreiging voor de Russische vloot zijn', denkt Berlijn.

Volg het liveblog voor het laatste nieuws over de oorlog

'Aanvoer hapert minder'

Berlijn ziet dat de afgelopen dagen Rusland moeizaam vooruit komt, maar dat het zichzelf wel heeft verbeterd ten opzichte van het begin van de oorlog. 'De voortgang van successen aan Russische kant zijn wat traag, maar ze hebben we lessen geleerd. Met name de coördinatie tussen de land- en luchtstrijdkrachten is beter. De aanvoer hapert ook minder dan wat we in het verleden hebben gezien.' Toch gaat het nog niet snel, benadrukt Berlijn.

Gerelateerde artikelen