Internationaal24 mei '22 15:28

Olaf Scholz zoekt energie in Afrika

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz reist voor het eerst in die hoedanigheid naar Afrika. Na het West-Afrikaanse Senegal en Niger, sluit hij vandaag zijn rondreis af in Zuid-Afrika. Agendapunten: energie, de oorlog in Oekraïne en de veiligheidssituatie in de Sahel. 'Energie is de belangrijkste drijfveer', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille. 'Senegal is de grootste exporteur van LNG van Afrika en in Niger zijn Duitse militairen gelegerd.'

Bondskanselier Olaf Scholz (l) en de Zuid-Afrikaanse president Matamela Cyril Ramaphosa (r)
Bondskanselier Olaf Scholz (l) en de Zuid-Afrikaanse president Matamela Cyril Ramaphosa (r) (ANP / dpa Picture-Alliance / Michael Kappeler)

Afrika wordt voor Europa steeds belangrijker als energieleverancier nu Russisch gas en Russische olie niet meer salonfähig zijn. In de toekomst wordt ook gekeken naar groene waterstof uit Noord- en West-Afrika. Scholz' bezoek moet dan ook in dat licht bezien worden. Dat geldt in mindere mate voor zijn reis aan Niger, in dit land zijn sinds 2018 zo'n 200 Duitse militairen gelegerd in het kader van de strijd tegen islamistisch terrorisme.

Lees ook | Niger vervangt Mali als militaire hub Frankrijk en Europa

Energie vormt deze weken sowieso de rode draad in alle ontmoetingen die Scholz met ambtsgenoten heeft: vorige week met Mark Rutte en de emir van Qatar, met wie Duitsland vrijdag een officieel energiepartnerschap tekende. Zo wil Qatar al in 2024 vloeibaar LNG aan Duitsland leveren en gaan Qatar en Duitsland samen groene waterstof ontwikkelen.

Lees ook | Gaat Scholz om Gronings gas vragen?

Qatar

'Qatar staat te springen. Het land wil ook de capaciteit verdubbelen als het gaat om het leveren van LNG. Dat moet in 2026 gerealiseerd zijn. Er wordt echt op lange termijn ingezet op leveringen aan Europa'. Het bezoek aan Qatar is overigens niet zonder kritiek - ook het thema mensenrechten is een rode draad wanneer het over Qatar gaat. Scholz' reis naar Zuid-Afrika zal minder gaan over energie, maar des te meer over 's lands neutrale positie ten aanzien van de oorlog in Oekraïne. Zo'n achttien landen stemden niet voor de VN-resolutie die de aanval van Rusland veroordeelde. 'Daar gaat Scholz over praten, er gaat ook een grote zakelijke delegatie mee', aldus Marseille.

Gerelateerde artikelen