
Volgens de Oekraïense minister van Landbouw kan zo'n 25 miljoen ton graan het land niet verlaten, de Britten zijn in gesprek met Oekraïne om de export weer op gang te helpen nu de Zwarte Zeehavens niet meer gebruikt kunnen worden voor de export. 'Marioepol als haven bestaat niet meer, Odessa wordt continu beschoten', zegt Hammelburg. 'In samenwerking met de Britten wordt het spoor verbeterd en worden er silo's gebouwd om dat graan te verzamelen'.
Lees ook | G7-landen roepen Rusland op Oekraïense graanexport te deblokkeren
Russische aanvallen en capaciteit
De buitenlandcommentator wijst op twee problemen die dan spelen: de Russen vallen de spoorwegroutes steeds aan en voor het graantransport zijn veel treinen nodig. 'Vorig jaar waren er bijna 4000 treinen nodig om de reguliere export op peil te houden. Je moet ongelooflijk veel treinen laten rijden.' Op dit moment wordt via het spoor zo'n 10 procent geëxporteerd van wat er gebruikelijk het land verlaat. Nederland hoeft zich volgens Hammelburg weinig zorgen te maken: 'Wij halen ons graan uit Frankrijk, we zijn flexibel in prijsverhogingen, we kunnen het aan'. Dat geldt echter niet voor de armere landen als Egypte en Indonesië.
Arme landen, harde klappen
Volgens Martielli zullen daar de hardste klappen vallen: in Egypte, Turkije, Indonesië, de Filipijnen en armere landen als Kenia, Tanzania, Ethiopië en Nigeria. 'De prijs van tarwe is op dit moment 420 euro per ton, dat is heel duur.' Weliswaar verhogen andere landen hun graanproductie, maar dat lost volgens de analist het probleem niet 'in één klap' op. 'Je moet eerst zaaien, tarwe wordt in september en oktober gezaaid, en in juli geoogst. Je kunt het niet in één klap oplossen'.
Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog
Naast Oekraïne gelden Frankrijk, Duitsland, Roemenië, Bulgarije, de Baltische landen, Canada, de VS, Australië en Argentinië als belangrijke producenten.
Lees ook | India verbiedt export tarwe prijzen kunnen wereldwijd oplopen