Internationaal25 mei '22 16:07

Commissie wil snel van Russische energie af door aanpassingen coronaherstelplannen EU-lidstaten

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Europese Commissie wil dat de EU-lidstaten hun coronaherstelplannen aanpassen om zo snel mogelijk van Russische energie af te komen, en de vergroening in de Europese Unie te versnellen. Dat zeggen ingewijden in Brussel. Daarvoor is extra geld uit Brussel beschikbaar.

De lidstaten moeten een extra energiehoofdstuk toevoegen. Daarin moeten ze laten zien hoeveel ze willen investeren in bijvoorbeeld energiebesparing, de productie van schone energie en het diversifiëren van energieleveranciers.

Lees ook | Provincies: 'Kabinet treuzelt met indienen coronaherstelplan, ons geduld is op'

Het coronaherstelfonds werd in 2020 door de EU-leiders opgericht om de economische klappen door de pandemie op te vangen. Er zit nog ongeveer 225 miljard euro aan leningen in waar nog geen aanspraak op is gemaakt. Ook stelt de commissie voor 20 miljard euro aan extra emissievergunningen te veilen en ruim 52 miljard euro aan subsidies te verplaatsten uit de Europese landbouw- en cohesiefondsen. Volgens EU-bronnen zal de commissie de lidstaten vragen om snel te laten weten of ze gebruik willen maken van die investeringssteun.

Coronaherstelplan

Het is onduidelijk wat dit nieuwe voorstel voor het Nederlandse herstelplan betekent. Nederland is de enige EU-lidstaat die nog geen coronaherstelplan heeft ingediend in Brussel. De bedoeling is dat het in juli wordt opgestuurd.

Lees ook | PvdA: 'Hele bedrag coronaherstelfonds naar klimaat'

De commissie onderhandelt nog met Polen en Hongarije over hun al een jaar geleden ingediende coronaherstelplan. Van 24 landen is het herstelplan wel al goedgekeurd. Die zouden daarnaast een hoofdstuk over de beoogde investeringen in de energietransitie moeten indienen, zodra de regel van kracht wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen