Internationaal25 mei '22 06:33

Waarom Turkije niet wil dat Zweden toetreedt tot de NAVO

Auteur: BNR Webredactie

Delegaties vanuit Zweden en Finland zijn dinsdagavond in Turkije aangekomen. Woensdag zullen er diplomatieke gesprekken plaatsvinden over de blokkade die Turkije zegt op te werpen tegen een mogelijk lidmaatschap van de NAVO voor de landen.

Vooral tegen het aanstaande lidmaatschap van Zweden heeft Erdogan een broertje dood. Hij meent dat Zweden terroristische organisaties, zoals de PKK, steunt. Erdogan wil onder meer dat het land stopt met zijn politieke en financiële steun aan terroristische organisaties en met het leveren van wapens aan deze groeperingen. Ook wil hij dat de Zweedse regering beperkingen op de wapenexport naar Turkije opheft. Deze beperkingen werden in 2019 ingevoerd na militaire operaties van Turkije in onder meer Noord-Syrië.

De Turkse leider Erdogan.
De Turkse leider Erdogan. (ANP / Associated Press)

'Erdogan heeft hakken in het zand'

Erdogan zei eerder helemaal geen opties te zien om te praten over een toetreding van Zweden en Finland. Inmiddels lijkt die opening er toch te zijn, doordat er diplomatieke gesprekken in Turkije zullen starten vandaag. Volgens Scandinavië-correspondent Koen Verhelst is Erdogan de boel aan het rekken. 'Hij heeft zijn hakken in het zand gezet en is absoluut bereid om dit zo lang mogelijk te rekken als nodig is.'

Lees ook | Zweden: PKK wel degelijk terroristisch

Zweden zit hierdoor in een spagaat. Aan de ene kant wil het dolgraag lid worden van de NAVO, maar aan de andere kant kan het land weinig doen om Turkije te pleasen. 'Zweden kan niet zoveel kanten op als het gaat om het uitleveren van mensen die in veel gevallen gewoon Zweedse staatsburgers zijn, met toevallig een Koerdische achtergrond. (...) Ik denk dat er dan ook een compromis gaat komen.'

Regeringssteun

Daarnaast speelt ook een binnenlandse politieke kwestie mee waardoor Zweden weinig bewegingsruimte heeft. De steun voor de Koerden in Syrië is belangrijk om de Zweedse regering overeind te houden. 'Vorig jaar heeft Zweden een nieuwe premier gekregen van de sociaaldemocraten, die had in het parlement één zetel meer nodig. Daarvoor is men afgegaan op een onafhankelijk parlementslid met Iraans-Koerdische wortels. Die kreeg als wisselgeld dat de banden met de Koerdische beweging in Noord-Syrië werden verbeterd. Dat staat nu op de rode lijst van Turkije', legt Verhelst uit.

Lees ook | Biden: Zweden en Finland maken de NAVO alleen maar sterker

Zweedse verkiezingen

De vraag is hoe Zweden hiermee zal omgegaan. Verhelst denkt daarnaast dat de Verenigde Staten zich zal bemoeien in dit verhaal. 'Erdogan wil eigenlijk gevechtsvliegtuigen uit de VS hebben.' Die F16's kunnen een mogelijk ruilmiddel worden in de onderhandelingen.

Daarnaast verwacht Verhelst dat de Zweedse verkiezingen later dit jaar belangrijk zullen zijn in deze rel. 'Dan kan de balans in het parlement helemaal omslaan en is er misschien geen Koerdische steun meer nodig voor het kabinet. Dan kan er allemaal geld teruggehaald worden, wat nu naar Noord-Syrië vloeit', aldus Verhelst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen