Internationaal25 mei '22 07:38

'Principe van wapenbezit moet op de schop'

Auteur: BNR Webredactie

Joe Bidens roep om de wapenlobby aan te pakken na de schoolshooting in Texas is een veel gehoord geluid, zo vlak na een massaschietpartij. De wapenlobby is een machtige organisatie in de Verenigde Staten. Het voorkomt al jaren dat er strengere wapenregels ingevoerd worden. In conservatieve Republikeinse staten worden juist steeds meer soepelere wapenregels ingevoerd, zoals in Texas bijvoorbeeld.

'Hun ouders zullen hun kind nooit meer zien, ze nooit meer in bed laten springen en met ze knuffelen', zei Biden 'Als natie moeten we ons afvragen: wanneer gaan we in godsnaam in opstand komen tegen de wapenlobby?' En: 'We moeten handelen', waarop hij voorstelde een verbod op aanvalswapens en andere 'verstandige wapenwetten' in te voeren.

Joe Biden sprak de Verenigde Staten toe na de zoveelste schoolshooting die het land meemaakte.
Joe Biden sprak de Verenigde Staten toe na de zoveelste schoolshooting die het land meemaakte. (ANP / Associated Press)

De toespraak van Biden is in de ogen van Bernard Hammelburg, BNR's buitenlandcommentator, 'fout'. 'Nog nooit heeft een president gezegd dat het hele principe van het wapenbezit op de schop moet. Het tweede amendement van de Amerikaanse grondwet is het probleem hier. Iedereen kan en mag wapens verkrijgen. Het enige wat gedaan wordt, en dat gaat nu ook gebeuren, is hoe groot die wapens dan wel mogen zijn. De grootste machinegeweren mogen vaak ook niet meer verkocht worden. Ook gaat de discussie over de procedure die je moet doorlopen om een wapen aan te schaffen.'

Meer weten over de schoolshooting in Texas? Lees hier het artikel

Geen achtergrondchecks

Zo kan je in sommige staten simpelweg een wapen kopen, zonder ook maar een achtergrondcheck nodig te hebben. 'Soms moet dat gedaan worden, maar dat gebeurt bijna niet. Je hebt over in Amerika van die wapenbeurzen, maar daar heb je geen enkel papiertje nodig. Je loopt naar een kraam, zegt welke machinegeweer je wil en je loopt de deur uit', legt Hammelburg uit.

Ook in het geval van de 18-jarige schutter waren er weinig achtergrondchecks nodig. Op zijn achttiende verjaardag kon hij eenvoudig het pistool kopen waarmee hij 19 kinderen en twee docenten op de basisschool doodschoot. Mogelijk gebruikte hij ook een machinegeweer, zei de Texaanse gouverneur Greg Abott


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen