Internationaal26 mei '22 13:18

Liveblog | 8000 Oekraïners gevangen in Loehansk, meer dan 40 steden bestookt

Auteur: BNR Webredactie

Het is inmiddels dag 92 van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de strijd tussen Oekraïne en Rusland. Ook lees je hier alle gevolgen die de oorlog heeft.

(ZUMAPRESS.com)

Scholz overtuigd dat Rusland oorlog in Oekraïne niet zal winnen

12:54 | De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zegt ervan overtuigd te zijn dat de Russische president Vladimir Poetin niet zal slagen in zijn streven Oekraïne te veroveren. In een toespraak tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos zei de regeringsleider dat 'Poetin heeft gefaald in al zijn strategische doelen' en de verovering van Oekraïne 'verder weg is dan aan het begin van de oorlog'.

'Ons doel is kristalhelder: Poetin moet deze oorlog niet winnen. En ik ben ervan overtuigd dat hij niet zal winnen', aldus Scholz, die andere regeringsleiders opriep zich aan te sluiten bij een gezamenlijk front om Rusland verder te isoleren. Hij doelde vooral op de opkomende landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika die zich tot dusver hebben onthouden van kritiek op de invasie.

In een poging dat patroon te doorbreken heeft Scholz regeringsleiders van India, Indonesië, Zuid-Afrika, Senegal en Argentinië uitgenodigd voor de top van de G7 van geïndustrialiseerde landen in het Duitse Elmau volgende maand. 'Die top moet Poetin duidelijk maken: de vrede wordt niet gedicteerd. Oekraïne zal dat niet accepteren en wij evenmin.'

Volgens de bondskanselier wil Poetin terug naar een wereld waarin 'het recht van de sterkste geldt en waarin niet iedereen verzekerd is van vrijheid, onafhankelijkheid en zelfbeschikkingsrecht. Dat noemen we imperialisme'.

Hij meent dat de Russische invasie niet alleen het bestaan van Oekraïne als zelfstandige natie bedreigt, maar ook de internationale rechtsorde die gebaseerd is op internationale samenwerking.

Poetin zal volgens Scholz zijn militaire campagne alleen beëindigen als hij zich realiseert dat hij de Oekraïense defensie niet kan doorbreken. 'Daarom steunen wij Oekraïne.'

Het Kremlin reageerde donderdag niet rechtstreeks op de toespraak van Scholz, maar ging wel in op de woorden van de Amerikaanse oud-buitenlandminister Henry Kissinger eerder deze week op het World Economic Forum. Die deed in Davos de suggestie dat Oekraïne de annexatie van de Krim, sinds 2014 bezet door Rusland, zou moeten accepteren.

Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov zei donderdag dat Moskou ervan uitgaat dat Oekraïne aan de eisen van Rusland tegemoet komt. Volgens Peskov moet Kiev 'zich bewust zijn van de situatie om vredesbesprekingen te laten plaatsvinden'. Rusland eist behalve de erkenning van de Krim als Russisch grondgebied ook dat Oekraïne de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk aanvaardt. Deze gebieden in het oosten van Oekraïne worden nu deels bezet door Rusland en zijn het toneel van hevige strijd.

Turkije onderhandelt met Rusland en Oekraïne over export graan

11:59 | Turkije onderhandelt met zowel Rusland als Oekraïne over de hervatting van de export van Oekraïens graan, meldt een Turkse functionaris. De gesprekken gaan over het openen van een corridor via Turkije.

Turkije ligt net als Oekraïne en Rusland aan de Zwarte Zee. De Oekraïense havens aan dit water zijn geblokkeerd sinds de Russische inval op 24 februari. Meer dan 20 miljoen ton graan zit als gevolg daarvan vast in Oekraïne. Het land is een belangrijke leverancier van graan en het gebrek aan export draagt ​​bij aan een groeiende wereldwijde voedselcrisis.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, Andrej Roedenko, zei woensdag dat Moskou bereid is een corridor te openen voor schepen die voedsel vervoeren, maar wel in ruil voor de opheffing van enkele westerse sancties. De Oekraïense buitenlandminister Dmitro Koeleba beschuldigde Moskou ervan dat het zich bedient van "chantage" om een ​​versoepeling van sancties af te dwingen.

Ook de Britse buitenlandminister Liz Truss heeft haar ongenoegen geuit over het Russische voorstel en roept de Russische president Vladimir Poetin op de blokkade van Oekraïens graan op te heffen. Het is "afschuwelijk dat Poetin probeert de wereld te dwingen tot het betalen van losgeld", zei ze donderdag.

Moskou: olieproductie Rusland kan dit jaar ruim 8 procent dalen

11:48 | De olieproductie van Rusland kan dit jaar met meer dan 8 procent dalen, naar 480 miljoen tot 500 miljoen ton vergeleken met vorig jaar. Dat zei de Russische vicepremier Alexander Novak tegen persbureau RIA bij een bezoek aan Iran. Door de sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne is er minder vraag naar Russische olie.

Novak is in de Iraanse hoofdstad Teheran voor gesprekken over handel en energie. Zowel Rusland als Iran heeft te maken met economische sancties van het Westen. Beide landen willen nauwer gaan samenwerken als het gaat om energie en handel.

Novak, voormalig olieminister van Rusland, zegt dat de voorspelling voor de olieproductie afhankelijk is van verdere ontwikkelingen. Het Russische ministerie van Economische Zaken heeft gezegd dat de productie met meer dan 9 procent zal krimpen.

Rusland verlaagt rente opnieuw om roebel-rally te stoppen

10:58 | De Russische centrale bank heeft het belangrijkste rentetarief voor de derde keer op rij verlaagd. De rentestap volgde op een noodvergadering van de centrale bank die in het teken stond van het afremmen van de sterke opmars van de roebel. Met de renteverlaging hoopt de bank ook de door westerse sancties getroffen Russische economie te ondersteunen.

De centrale bank zou eigenlijk pas over zo'n twee weken een rentebijeenkomst houden, maar kondigde woensdag een noodvergadering aan. Het rentetarief in Rusland ging omlaag van 14 naar 11 procent. De bank liet daarbij weten dat de deur openstaat voor verdere verlagingen. In een toelichting maakten de beleidsmakers weinig melding van de roebel. Wel meldden ze dat de waardestijging van de munt heeft bijdragen aan een vertraging van de inflatie.

Eind februari werd de rente in Rusland nog ruim verdubbeld, naar 20 procent, om de koersval van de roebel en de hoge inflatie in het land tegen te gaan. De roebel verloor toen maar liefst 40 procent van zijn waarde door de westerse sancties tegen Rusland na de invasie van Oekraïne op 24 februari.

De Russische munt is sindsdien weer flink in waarde gestegen en bereikte het hoogste niveau sinds 2018 ten opzichte van de dollar. Dat komt vooral door de beperkingen die Rusland heeft gesteld op de uitstroom van kapitaal uit het land en de hogere prijzen voor olie en gas.

Doordat de olie- en gasexport van Rusland grotendeels is vrijgesteld van sancties, stromen er wekelijks miljarden dollars en euro's het land binnen. Door de afnemende Russische import en de beperkingen op het kopen van buitenlandse producten en het verzenden van geld naar het buitenland, is de vraag naar harde valuta's als de dollar in Rusland vrijwel opgedroogd, waardoor de roebel in waarde is gestegen ten opzichte van de Amerikaanse munt. President Vladimir Poetin heeft de opleving van de roebel ook aangehaald als een teken dat het land de ongekende westerse sancties heeft overleefd.

De centrale bank wil de economie, die door de sancties afstevent op een scherpe krimp, ook een duwtje in de rug geven door de leenkosten te verlagen. 'De externe omstandigheden voor de Russische economie zijn nog steeds uitdagend, waardoor de economische activiteit aanzienlijk wordt beperkt', zeiden de beleidsmakers. De risico's voor de stabiliteit van het financiële systeem in het land zijn volgens de bank wel iets afgenomen.

Separatisten Loehansk: 8000 Oekraïense gevangenen in de Donbas

08:43 | De pro-Russische separatisten in de Donbas houden circa 8000 Oekraïners vast. Een functionaris in Loehansk, de regio die samen met Donetsk de Donbas vormt, heeft dat gezegd tegen het Russische staatspersbureau TASS. Het cijfer is niet onafhankelijk geverifieerd.

Het aantal oorlogsgevangenen zou dagelijks met 'honderden' stijgen. De functionaris meldt verder dat een meerderheid van de gevangenen wordt vastgehouden op het grondgebied van de separatisten in Donetsk. In Loehansk en Donetsk hebben rebellen in 2014 republieken uitgeroepen, die sinds dit jaar door Rusland worden erkend.

Rusland meldde recent dat 2439 Oekraïense strijders waren opgepakt in Marioepol, een havenstad in het zuiden van Donetsk. Deze militairen gaven zichzelf over na maandenlang verzet vanaf het terrein van de staalfabriek Azovstal. De zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk wil deze groep terecht laten staan voor een nog op te richten tribunaal. Dat plan wordt door Rusland gesteund.

Kopers Russische olie creatief met op peil houden handelsstroom

08:16 | Kopers van Russische olie worden steeds creatiever met het op gang houden van de oliestroom, nu steeds meer reders Russische olie niet willen vervoeren vanwege mogelijk financiële sancties voor bedrijven die zaken doen met Rusland. Zeker één Chinese koper waagt zich zelfs aan een riskante en kostbare overslag van ruwe olie tussen tankers op zee.

Kleine schepen worden gebruikt om te pendelen tussen de Russische haven van Kozmino en de wateren bij Yeosu in Zuid-Korea. Daar wordt de lading overgeladen op supertankers voor het volgende deel van de reis naar China. Dit proces is ongebruikelijk voor ruwe ESPO-olie, een type Russische olie dat gewoonlijk in kleinere tankers wordt geladen voor een rechtstreekse reis van vijf dagen naar China. Volgens tussenhandelaren wordt deze vorm van uitvoer steeds meer gemeengoed, ondanks de hogere kosten en extra tijd. Het verladen van olie van kleine naar grote schepen is vooral gebruikelijk voor Ural-olie die in toenemende mate via lange-afstandstransporten van de Oostzee naar Azië wordt verscheept.

Kopers van Russische ruwe olie profiteren van stevige kortingen ten opzichte van de wereldwijde referentieprijzen nu veel landen en bedrijven de handel met Moskou mijden vanwege de oorlog in Oekraïne. Goedkope olie heeft het voor grote verbruikers als China en India aantrekkelijk gemaakt om te blijven importeren uit Rusland ondanks de sancties tegen dat land en de toenemende logistieke en financiële obstakels.

Gemeenten zijn bezorgd over overstap Gazprom

08:00 | Veel gemeenten hebben zorgen over de verplichte overstap van het Russische staatsbedrijf Gazprom naar een andere gasleverancier. Toch vertelt ook een aantal gemeenten na een rondvraag van het ANP dat het moet lukken om over te stappen. Hoe zij een nieuwe leverancier vinden - en hoe de gemeenten de hogere gasprijzen gaan betalen - daar bestaat wel onduidelijkheid over.

In april liet minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie weten dat gemeenten die aangesloten zijn bij Gazprom tot 10 oktober de tijd hebben om te wisselen van gasleverancier. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoopt dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat daarbij wil helpen. Het ministerie zegt echter dat dat niet zijn taak is.

Oekraïne: Russische troepen beschoten ruim 40 steden in Donbas

04:58 | Russische troepen hebben woensdag meer dan veertig steden in de oostelijke Donbas-regio van Oekraïne beschoten, meldt het Oekraïense leger. Een van de gevolgen daarvan is dat de laatste ontsnappingsroutes afgesloten dreigen te raken voor burgers die de Russische invasie zien naderen.

'De bezetters beschoten meer dan veertig steden in de regio's Donetsk en Loehansk', schrijft de legerstaf op Facebook. 'Daarbij werden 47 civiele locaties, waaronder 38 huizen en een school, vernietigd of beschadigd.' Het Oekraïense leger claimt echter ook dat tien vijandelijke aanvallen werden afgeslagen, dat vier tanks en vier drones werden vernietigd en dat 62 'vijandelijke soldaten' werden gedood.

Eerder woensdag, tijdens het World Economic Forum in Davos, vergeleek de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba de strijd om de Donbas-regio met de epische veldslagen die in de Tweede Wereldoorlog werden geleverd. Hij zei dat zijn land meerdere raketlanceersystemen nodig heeft om de Russische vuurkracht te evenaren en zei te hopen dat het Westen die wil leveren.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zei woensdag in zijn dagelijkse videoboodschap dat in sommige delen van het oosten de Russische troepen 'zwaar in de meerderheid' zijn. Net als Koelaba vroeg Zelenski om meer wapens. 'We hebben de hulp van onze partners nodig, vooral wapens voor Oekraïne. Volledige hulp, zonder uitzonderingen, ongelimiteerd, genoeg om te winnen.'

150 mensen in Oekraïense stad Lisitsjansk begraven in massagraf

03:32 | De lokale politie van de Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk heeft minstens 150 mensen begraven in een massagraf, meldt een hoge ambtenaar van de regio Loehansk op berichtendienst Telegram. Gouverneur Serhij Hajdaj van Loehansk belooft dat de doden na de oorlog alsnog een fatsoenlijke begrafenis krijgen.

Het massagraf beval zowel slachtoffers van Russische beschietingen als mensen die een natuurlijke dood stierven, aldus Hajdaj, eraan toevoegend dat ten tijde van oorlog de politie veel rollen op zich moet nemen, waaronder die van begrafenisondernemer. Op videobeelden is te zien hoe lijken in witte zakken, elk met een naamlabel, in een kuil worden gelegd.

Volgens Hajdaj hebben Russische troepen inmiddels zo'n 95 procent van Loehansk in handen. Hij noemt de situatie 'extreem slecht'. De steden Severodonetsk en Lisitsjansk, die voor de oorlog elk zo'n 100.000 inwoners telden, zijn nog steeds in Oekraïense handen maar worden al dagenlang beschoten. Er zijn in het gebied waarin beide steden liggen nog maar ongeveer 40.000 burgers over, van wie er bijna niemand wil vertrekken, aldus Hajdaj.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen