Internationaal27 mei '22 17:51

VS leggen Noord-Korea nieuwe sancties op na rakettesten

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

De Verenigde Staten hebben Noord-Korea nieuwe sancties opgelegd in reactie op de drie raketlanceringen van dat land eerder deze week. De VS hadden liever gezien dat Noord-Korea nieuwe sancties zou worden opgelegd in VN-verband, maar Rusland en China spraken daartegen veto's uit.

(ANP / Associated Press)

Sancties

Zo zullen alle Amerikaanse activa met de Far Eastern Bank en Bank Sputnik, twee Russische instellingen die ervan worden beschuldigd met Noord-Korea te werken, worden bevroren, meldt het ministerie van Financiën. Transacties met deze Russische banken worden strafbaar.

Lees ook | Noord-Korea test opnieuw raketten

Andere sancties zijn gericht tegen Jong Yong Nam, hij schijnt vanuit het met Moskou geallieerde Belarus te werken voor het wapenprogramma van Noord-Korea. Een aan staatsluchtvaartmaatschappij Air Koryo verbonden handelsmaatschappij die al eerder door de VS gesanctioneerd was, krijgt nieuwe sancties.

Lancering

Woensdag lanceerde Noord-Korea met korte tussenpozen drie ballistische raketten richting de Japanse Zee. Een daarvan was vermoedelijk een intercontinentale ballistische raket (ICBM). Het was de zeventiende ronde van rakettests door Noord-Korea dit jaar. Daarnaast zijn er volgens Zuid-Koreaanse informatie tekenen van een op handen zijnde nieuwe kernproef door Noord-Korea. De laatste Noord-Koreaanse kernproef was in 2017.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen