Internationaal28 mei '22 15:46

Peking versoepelt coronamaatregelen, besmettingen Shanghai lager

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Inwoners van de Chinese hoofdstad Peking kunnen zich vanaf zondag weer wat vrijer bewegen. Chinese autoriteiten zullen een deel van de coronamaatregelen namelijk versoepelen nu de uitbraak van het virus volgens hen onder controle is. Ondertussen daalt ook het aantal besmettingen in miljoenenstad Shanghai, het financiële centrum van China.

Corona teststraat in Shanghai.
Corona teststraat in Shanghai. (ANP / Associated Press)

In verschillende delen van Peking zullen bussen, metro's en taxi's weer gaan rijden, zo meldt het stadsbestuur. Winkelcentra in bepaalde delen van de stad gaan ook weer open, waarbij wel een maximum wordt gesteld aan het aantal bezoekers. De versoepelingen gelden onder andere voor stadsdeel Chaoyang, het centrale zakendistrict van Peking waar de meeste buitenlandse ambassades zich bevinden.

'Onder controle'

Het aantal nieuwe besmettingen daalt in Peking al zes dagen op rij. Volgens een woordvoerder van het stadsbestuur lijkt deze ronde van de uitbraak 'effectief onder controle', zo werd op een briefing meegedeeld.

Lees ook | Arbeiders Shanghai in opstand tegen coronaregels

Inwoners van sommige districten van Peking, die voorheen thuis moesten werken, zullen weer naar hun werk mogen terugkeren. Ook hotels in vijf districten in de buitenwijken van de stad mogen weer open. Scholen en kleuterscholen in de stad blijven nog wel dicht, net als de universiteitscampussen. Studenten worden opgeroepen om voor de zomervakantie naar huis te gaan. Dineren in restaurants blijft ook nog verboden.

Andere steden

Naast Peking worden ook in andere steden zoals Shanghai lockdownmaatregelen versoepeld, nu het aantal besmettingen blijft dalen. China hanteert een zerocovidbeleid. Dat betekent concreet dat autoriteiten strenge maatregelen opleggen. Shanghai zat wekenlang op slot. Die lockdown heeft ook grote impact op de toeleveringsketens. Door de lockdowns liepen de wachttijden in de haven sterk op. Het zal volgens kenners nog maanden kunnen duren alvorens de achterstanden ingelopen zijn.

Lees ook | Haven Shanghai weer zo goed als open, maar problemen blijven


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen