Internationaal27 mei '22 12:48

Arbeiders Shanghai in opstand tegen coronaregels

Auteur: Mark van Harreveld

In Sjanghai zijn Chinese arbeiders in opstand gekomen tegen de strenge coronaregels. Dat meldt Bloomberg. Volgens het persbureau gaat het om honderden werknemers van het Taiwanese Quanta Computer, een belangrijke toeleverancier van iPhonemaker Apple, die slaags zijn geraakt met de bewakers omdat ze al bijna twee maanden gevangen zitten in de fabriek die door de rigide lockdown hermetisch afgesloten is.

Arbeider in Shanghai
Arbeider in Shanghai (ANP / SIPA USA)

Lees ook | Haven Shanghai weer zo goed als open maar problemen blijven

Afgelopen weekend kwamen op sociale media berichten en beelden naar buiten over een grote groep werknemers die een slaapzaal bestormde waar de Taiwanese managers van Quanta woonden, dit na geschillen over de langdurige afsluiting en loonbetalingen. Quanta werknemers bevestigden dat de botsing donderdagavond plaatsvond, het bedrijf zelf gaf niet onmiddellijk commentaar. Volgens een werknemer maakten de werknemers zich zorgen over verdere aanscherpingen omdat er positieve gevallen van Covid op het fabrieksterrein zijn gemeld.

Volgens de Taiwanese media UDN liepen de spanningen in de Quanta-fabriek in het Songjiang-district van Shanghai hoog op toen arbeiders na hun diensttijd probeerden terug te keren naar de slaapzalen. Meer dan 100 mensen sprongen over een hek en renden langs het personeel zonder rekening te houden met hun begeleiding.

Bericht gaat verder na de video

De gebeurtenissen zijn illustratief voor de grote impact van de lockdown die sinds maart het leven van de 25 miljoen inwoners van Shanghai bepaalt. 'Mensen raken gefrustreerd en moe van deze controles', zei een van de arbeiders. 'Dat is onvermijdelijk, vooral als er geen tijdlijn is waarop dit allemaal zal eindigen.' De werkzaamheden in de fabriek waren vrijdagochtend weer normaal, zei een andere werknemer.

Lees ook | Koste wat het kost gezichtsverlies voorkomen dus geen eind aan Chinees zero covidbeleid

Vooralsnog is onduidelijk in hoeverre de fabrieksonrust in Shanghai een geïsoleerd incident is of dat de onrust breder leeft. Economen achten het onwaarschijnlijk dat de opstand bij Quanta een op zichzelf staand incident is. De afgelopen maand komen steeds meer berichten naar buiten van protesten door burgers tegen de extreem strenge coronaregels.

Gesloten bubbels

De meeste fabrieken in en rond Shanghai zijn sinds eind maart in een 'gesloten bubbel' gegaan, volgens de Chinese regering de meest effectieve manier om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en tegelijkertijd de fabrieken draaiende te houden. Werknemers zijn echter wel gedwongen op de fabrieksterreinen of in nabij gelegen accommodaties te wonen en te slapen. Dankzij dit systeem is Shanghai erin geslaagd om de productie van meer dan 70 procent van zijn industriële productie-installaties weer aan de praat te krijgen, terwijl 90 procent van de 660 'belangrijke' industriële bedrijven hun productie hebben hervat. Althans, dat is wat Chinese functionarissen deze week meldden.

Lees ook | Chinese exportgroei zwakt af tot laagste niveau in twee jaar

Onduidelijk is hoe lang dit systeem van gesloten circuits houdbaar is, dit met het oog op de grote hoeveelheid middelen die nodig zijn om duizenden werknemers tegelijk te voeden en te huisvesten. Wat zwaar op de werknemers drukt is dat ze onder dit regime geen contact mogen hebben met personen buiten de bubbel, dus ook niet met familieleden.

Quanta is een cruciale partner voor Apple. Het bedrijf uit Cupertino (Californië) haalt meer dan 50 procent van zijn inkomsten uit de assemblage van MacBooks en andere apparaten. Het Taiwanese bedrijf werkt ook voor HP Inc., Dell Technologies Inc. en Microsoft Corp.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen