Internationaal27 mei '22 14:33

Extra heffing voor Britse olie-en gasbedrijven vooral bedoeld als afleiding van 'partygate'

Auteur: Bram van Eijndhoven

Olie- en gasbedrijven die actief zijn in het Britse deel van de Noordzee zullen nog eens een kwart van hun winst moeten afstaan aan de Britse regering. Die maatregel maakte minister Sunak van Financiën gisteren bekend in het Britse Lagerhuis. De heffing komt bovenop de bestaande winstbelasting van 40 procent, en zal pas komen te vervallen als de olie-en gasprijzen gedaald zijn.

'Deze maatregel wordt hier echt gezien als allemaal politiek', zegt correspondent in het Verenigd Koninkrijk Lia van Bekhoven. 'Een paar weken geleden riep premier Johnson zijn fractie nog op om tegen precies deze winstbelasting te stemmen, en nu wordt 'ie dus toch ingevoerd. Maar in het algemeen is deze eenmalige heffing wel goed gevallen, vooral bij organisaties die zich bezighouden met de crisis die in Groot-Brittannië heerst, die veroorzaakt is door de stijgende kosten van levensonderhoud'.

Lees ook | Johnson neemt verantwoordelijkheid voor 'partygate', maar blijft op z'n plek

De belasting moet de stijging van de energierekeningen gaan verzachten, waarvan volgens Van Bekhoven wordt geschat dat die in oktober voor een gemiddeld gezin in Groot-Brittannië zo'n 4500 euro gaan kosten. 'Dat is een enorm bedrag, en vandaar dus deze heffing op de extra winsten van energiebedrijven. Het is dus een progressieve belasting, omdat hij gaat naar de mensen die het het meest nodig hebben. Ieder huishouden krijgt in het najaar bijna 500 euro korting op de energierekening, en de 8 miljoen huishoudens die afhankelijk zijn van een uitkering krijgen nog eens een extra bedrag van ruim 800 euro.'

Partygate

Oppositiepartij Labour vraagt al weken om een belasting op olie- en gasbedrijven die profiteren van de hoge marktprijzen. Dat idee werd in regeringskringen afgedaan als 'onconservatief', maar nu wordt de belasting dus toch ingevoerd. 'Het is geen toeval dat deze maatregel een dag na het verschijnen van onderzoeksrapport naar 'partygate' komt', aldus Van Bekhoven. 'Dit is in de eerste plaats bedoeld om de aandacht af te leiden van wat zich tijdens de lockdown afspeelde in Downing Street. En om te laten zien dat wat de Britse premier betreft hiermee een streep getrokken is onder 'partygate'.

Lees ook | Britten stelen uit supermarkten door inflatie

Of anderen dat ook zo zien, is onzeker. Volgens Van Bekhoven is het maar de vraag hoe de conservatieve fractieleden van Johnson op deze nieuwe heffing gaan reageren. 'Sommigen vinden belasting verhogen een probleem, maar het is ook de politiek die de fractie dwarszit. Een paar weken geleden nog werd de fractie gestraft als ze niet tegen exact deze heffing zouden stemmen, en nu wordt 'ie toch weer ingevoerd. Zulke dingen gebeuren voortdurend onder Johnson. Wat dat betreft denk ik dat het gezag van Johnson, partygate of niet, deze extra winstbelasting of niet, toch behoorlijk ondermijnd is.'

(Ben Wicks / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen