Internationaal27 mei '22 15:37Aangepast op 27 mei '22 22:48

Johnson: VK 'niet noodzakelijk' in recessie

Auteur: BNR Webredactie

Het Verenigd Koninkrijk koerst 'niet noodzakelijkerwijs' af op een recessie. Dat zegt premier Boris Johnson in een interview met Bloomberg TV. Johnson doet zijn uitspraak kort nadat zijn minister van Financiën Rishi Sunak een steunpakket van 15 miljard pond aankondigde om huishoudens te helpen de stijgende energierekeningen en inflatie het hoofd te bieden. Johnson oogde opmerkelijk optimistisch, ondanks dat deskundigen waarschuwen dat de economie in de problemen komt.

Image
(ANP / AFP / Owen Humphreys)

Johnson sprak van een 'pro-actieve benadering' van buitenlands talent door controle op de immigratie te houden enerzijds en anderzijds buitenlands talent toe te laten. En daarmee zou het Verenigd Koninkrijk de energieproblemen oplossen alsmede die op de Britse arbeidsmarkt. 'Een van de ongelooflijke dingen van de economie op dit moment is dat de werkloosheid op het laagste niveau is sinds ik twee jaar oud was', zei Johnson die weliswaar toegaf dat er 'een moeilijke periode' aankomt, maar er vertrouwen in heeft dat de energieprijzen zullen gaan dalen.

Gevraagd of het Verenigd Koninkrijk op een recessie afstevent, antwoordde Johnson 'helemaal niet noodzakelijk.' Of veel Britten Johnsons optimisme delen? In het verleden zat de premier er immers wel eens naast. En niet zo'n beetje ook. Vorig jaar nog noemde hij de angst voor inflatie 'ongegrond', sindsdien is de inflatie opgelopen tot 9 procent en wordt er gevreesd dat die tegen het einde van het jaar boven de tien zal geraken.

Fiscaal conservatief

Donderdag presenteerde minister Sunak van Financien een pakket maatregelen om de stijgende brandstofrekeningen aan te pakken, de maatregelen stuiten echter op nogal wat verzet uit conservatieve hoek - veel Tories hadden liever belastingverlagingen gezien. Sunak wees vandaag kritiek op zijn beleid van de hand, zeggende dat hij 'fiscaal conservatief' bleef. Overigens sloot hij verdere noodhulp volgend jaar niet uit.

'Eerst en vooral ben ik een budgettair conservatief; ik vind het ongelooflijk belangrijk dat ik de financiën van het land op een verantwoordelijke manier beheer', zei Sunak vrijdagochtend. 'Dat betekent dat we, na de schok die we hebben gehad, ons leen- en schuldniveau weer op een houdbaar traject moeten krijgen.' Sunak kondigde donderdag een extra belasting aan van 25 procent op de winsten van Britse olie- en gasproducenten. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om consumenten te helpen hun torenhoge energierekeningen te betalen.

Investeren in fossiel...

De Britse premier Boris Johnson wil olie en gas blijven winnen in de Noordzee om de stijgende kosten van het levensonderhoud in het Verenigd Koninkrijk aan te pakken. Ook roept Johnson energiebedrijven op te blijven investeren in fossiele brandstoffen. 'Ik denk niet dat we fossiele brandstoffen volledig de rug kunnen toekeren', zei Johnson tegen Bloomberg TV. 'Het Verenigd Koninkrijk heeft eigenlijk een bloeiende sector in het noordoosten van Schotland. Die is heel belangrijk en dat moeten we volhouden.'

...maar ook in groen

Tegelijkertijd benadrukte Johnson ook het belang van verdere investeringen in groene technologie en duurzame energiebronnen. 'Om de inflatie op middellange termijn aan te pakken, moet je problemen aan de aanbodzijde oplossen. Dus we hebben de energiebedrijven nodig om wat meer in fossiele brandstoffen te investeren, maar we hebben ook het hele land nodig om te investeren in meer duurzame energie.'

Lees ook | Extra heffing voor Britse olie-en gasbedrijven vooral bedoeld als afleiding van Partygate


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen