Internationaal28 mei '22 15:58

Liveblog | 10.000 Russische troepen in Loehansk; Meerdere doden en gewonden door Russische aanvallen in Donetsk

Auteur: BNR Webredactie

Het is de 94ste dag van de oorlog in Oekraïne. Volg in dit liveblog het laatste nieuws over de strijd tussen Oekraïne en Rusland. Ook lees je hier alle gevolgen die de oorlog heeft.

Een Russische militair houdt de wacht in het hard getroffen Marioepol.
Een Russische militair houdt de wacht in het hard getroffen Marioepol. (ANP / Associated Press)

Poetin bereid om graanexport Oekraïne toe te staan

15:56 | Rusland is bereid mee te werken aan de 'onvoorwaardelijke' export van graan uit Oekraïne, meldt het Kremlin zaterdag. Dat aanbod is gedaan in een driehoeksgesprek per telefoon tussen president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

'Rusland staat klaar om te helpen bij het vinden van opties voor ongehinderde export van graan, ook van Oekraïens graan uit havens aan de Zwarte Zee', aldus de verklaring van het Kremlin.

In het tachtig minuten durende gesprek hebben Macron en Scholz er omgekeerd bij Poetin op aangedrongen rechtstreeks te gaan onderhandelen met de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Macron en Scholz riepen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en terugtrekking van het Russische leger uit het oosten en zuiden van Oekraïne.

Poetin waarschuwde op zijn beurt voor een verdere 'destabilisatie' van de situatie door de aanhoudende leveringen van westerse wapens aan Kiev.

Oekraïne geldt als een belangrijke exporteur van vooral maïs en tarwe, maar ziet de productie en uitvoer ernstig gehinderd door de gevechten. Ook Rusland komt moeilijk van zijn graan en kunstmest af door de geldende westerse sancties. De twee landen produceren een derde van de tarwe in de wereld, wat leidt tot problemen op de wereldwijde voedselmarkt.

EU overweegt uitstel op verbod oliepijpleiding voor olieboycot

15:46 | De Europese Commissie lijkt van plan de invoer van Russische olie via een grote pijpleiding langer toe te staan. Daarmee moet de impasse over een zesde sanctiepakket tegen Rusland worden doorbroken. Door olie via de betreffende leiding langer toe te staan, komt Brussel tegemoet aan de bezwaren van Hongarije die een olieboycot nog niet zien zitten, aldus ingewijden tegen persbureau Bloomberg.

Brussel zal naar verwachting zaterdag een herzien voorstel rondsturen waarin staat dat de olietransporten door de Druzhba-pijpleiding tijdelijk gevrijwaard zijn van een breder verbod op olieleveringen, aldus de bronnen. Het voorstel zou in eerste instantie alleen zeetransporten afbouwen, en later uitbreiden tot de Druzhba-leveringen zodra een technische oplossing is gevonden die voldoet aan de energiebehoeften van Hongarije en andere landen.

Vertegenwoordigers van de EU komen zondag bijeen om het herziene pakket te bespreken, aldus de bronnen. Sommige lidstaten dringen aan op een akkoord voordat de EU-leiders maandag in Brussel bijeenkomen om de oorlog in Oekraïne te bespreken.

Het compromis geeft de EU en de Hongaarse premier Viktor Orban de tijd om de technische details van de geleidelijke stopzetting van de leveringen via pijpleidingen aan zijn land glad te strijken. Hongarije blokkeert al weken plannen om Russische olie te verbieden. Voor het sanctiepakket is de steun van alle lidstaten vereist.

Russisch schip haalt staal op in Marioepol

14:09 | Een leeg Russisch vrachtschip is zaterdag rond het middaguur in de havenstad Marioepol aangekomen om 2700 ton staal op te halen, meldt het Russische persbureau TASS.

Het is het eerste Russische schip dat in Marioepol aanmeert sinds Russische troepen de havenstad veroverden. Volgens de tv-zender Zvezda, gelieerd aan het Russische ministerie van Defensie, wordt het metaal naar Rusland verscheept als 'onderdeel van een bestelling' die voor de invasie van Oekraïne zou zijn geplaatst.

Vrijdag waarschuwde het Oekraiënse bedrijf Metinvest, eigenaar van de fel bevochten Azovstal-fabriek, dat Rusland de voor export naar Azië en Afrika gereedstaande producten zou meenemen.

Oekraïne bestempelt de actie als plundering. 'Na de diefstal van Oekraïens graan stappen de bezetters nu over op metaalproducten uit Marioepol', meldt Ljoedmila Denisova, de ombudsman voor mensenrechten in Oekraïne, op haar Telegram-account.

Russisch leger bevestigt verovering knooppunt Liman

12:00 | De Russische strijdkrachten hebben bevestigd dat de plaats Liman, een belangrijk spoorwegknooppunt in het noorden van de provincie Donetsk, is ingenomen. De pro-Russische Oost-Oekraïense milities van de 'volksrepubliek' Donetsk hebben samen met de Russische strijdkrachten de plaats 'bevrijd', volgens Moskou. De pro-Russische milities meldden de inname vrijdag al.

De plaats ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van de streek van Severodonetsk waar hevig gevochten wordt. De Oekraïense troepen en milities daar dreigen ingesloten te raken.

Regio Cherson sluit grens wegens Oekraïense beschietingen

11:20 | De machthebbers in de door Rusland ingenomen Zuid-Oekraïense regio Cherson hebben het verkeer naar het noorden stilgelegd. Dat is volgens hen nodig omdat pro-Oekraïense strijders op mensen schieten die uit de regio naar gebied onder controle van de Oekraïense regering reizen, meldde het Russische persbureau RIA Novosti. Oekraïense militairen of milities zouden ook mannen ronselen om dienst te nemen, zodra ze het gebied onder Russische controle verlaten.

Rusland heeft kort na de aanval die 24 februari is begonnen vanuit de Krim grote delen van het zuiden van Oekraïne ingenomen. De provinciehoofdstad Cherson is een van de weinige steden die de Russen snel binnentrokken en veroverd hebben. Volgens de oorspronkelijke plannen van president Vladimir Poetin zouden er geen steden worden ingenomen en uitsluitend militairen doelen worden vernietigd.

Maar de veroverde regio Cherson wordt volgens waarnemers in hoog tempo 'gerussificeerd'. Dat geschiedt onder meer met het installeren van een nieuwe administratie en een nieuw bestuur, het uitgeven van Russische paspoorten, het uitzenden van Russische tv- en radio-uitzendingen en zoals de lokale machthebbers het noemen 'het herstel van de handelsbetrekkingen' met het in 2014 door Rusland ingelijfde schiereiland de Krim.

Liverpool speelt in finale ook voor Oekraïne

09:13 | Trainer Jürgen Klopp van Liverpool ziet de finale van de Champions League tegen Real Madrid ook als een steunbetuiging aan Oekraïne. De finale zou eigenlijk in de Russische stad Sint-Petersburg worden gespeeld, maar de Europese voetbalbond UEFA besloot het slotstuk van het toernooi te verplaatsen naar Parijs nadat Russische militairen begin dit jaar Oekraïne waren binnengevallen.

'Ik ben om duizenden redenen blij dat de finale hier in Parijs is', zei Klopp. 'De oorlog gaat nog steeds door en daar moeten we ook aan denken. Dat deze finale toch wordt gespeeld en dan niet in Sint-Petersburg, is precies het juiste signaal dat Rusland moet krijgen. Het leven gaat door, ook als je probeert dat te verwoesten. We spelen deze finale ook voor alle mensen in Oekraïne. Ik weet zeker dat sommigen mensen in dat land de wedstrijd kunnen kijken. We doen het ook voor hen, 100 procent.'

Liverpool won dit jaar al de League Cup en de FA Cup. In de Premier League eindigde de ploeg van Klopp op 1 punt van Manchester City als tweede. Real Madrid werd kampioen van Spanje. De finale van de Champions League in het Stade de France begint om 21.00 uur.

Europol bezorgd over wapenleveranties aan Oekraïne

08:52 | De Europese politiesamenwerkingsorganisatie Europol is bezorgd dat wapens die aan Oekraïne worden geleverd, op den duur in verkeerde handen vallen, zoals dertig jaar terug na de oorlogen op de Balkan. Criminele bendes gebruiken nu nog steeds wapens die destijds in de oorlog werden gebruikt, zegt Europol-chef Catherine De Bolle in gesprek met Die Welt am Sonntag.

Europol gaat een speciale internationale eenheid opzetten die een strategie moet ontwikkelen tegen de verspreiding van de oorlogswapens, want 'ooit is de oorlog voorbij'. Er moet ook gekeken worden naar verdachte bewegingen van terroristen of extremisten tussen Oekraïne en de Europese Unie. De situatie is nu volgens De Bolle erg veranderlijk en onoverzichtelijk.

10.000 Russische troepen in regio Loegansk'

07:38 | In de oostelijke regio Loehansk zijn zo'n 10.000 Russische troepen aanwezig. Dat laat de gouverneur van de regio zaterdagochtend weten. 'Dit zijn de manschappen die permanent in de regio Loegansk aanwezig zijn. Zij proberen aanvallen uit te voeren en gebieden in iedere richting in te nemen', zei hij in een televisietoespraak.

Doden en gewonden door Russische aanvallen in Donetsk

01:56 | Door Russische aanvallen zijn in het door Oekraïne gecontroleerde deel van de regio Donetsk, in het oosten van het land, vijf burgers omgekomen. 'Vandaag hebben de Russen vijf burgers van Donbas gedood en vier anderen verwond', meldt gouverneur Pavlo Kirilenko van de regio vrijdag op Telegram.

Volgens het Oekraïense leger hebben de Russen woonwijken en infrastructuur onder vuur genomen met artillerie, tanks, mortieren en vliegtuigen. 'De bezetters hebben 49 plekken in de regio's Donetsk en Loehansk beschoten', staat in een vrijgegeven verklaring. De Oekraïners zouden zestig Russische strijders hebben gedood en vijf tanks hebben vernietigd. Volgens de regering zijn tientallen bewoners uit de Donbas geëvacueerd.

De gouverneur van Loehansk spreekt van een moeilijke situatie in de zwaarbevochten Oost-Oekraïense stad Severodonetsk. Volgens hem zijn er voldoende middelen om de verdediging van de stad vol te houden, maar kan het zijn dat het Oekraïense leger zich om tactische redenen terugtrekt. De Russen zijn inmiddels in de stad. Severodonetsk is een van de laatste steden van Loehansk die Oekraïne in handen heeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen