Internationaal30 mei '22 07:49Aangepast op 30 mei '22 10:46

Justitie VS evalueert politieoptreden bij schietpartij Texas

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat een onderzoek instellen naar het optreden van de politie bij de schietpartij op een basisschool in de staat Texas. De 18-jarige Salvador Ramos schoot dinsdag negentien kinderen en twee leraren dood op de school in Uvalde.

'Het doel van de evaluatie is om een onafhankelijk verslag te geven van de acties en het optreden van de politie die dag en daarvan te leren, opdat eerstehulpverleners beter kunnen worden voorbereid op situaties met een actieve schutter', aldus een woordvoerder van het ministerie.

'Het wordt door het ministerie algemeen gehouden, maar het gaat vooral om datgene waar iedereen hier in Amerika zo boos over is: het duurde een uur en een kwartier voordat de schutter werd gestopt’, zegt Amerika-correspondent Jan Postma.

‘Politieagenten wachtten met ingrijpen ondanks dat er alarmtelefoontjes uit het klaslokaal kwamen. Ze wisten wat er aan de hand was. Er was ook een speciale eenheid van de grensbewaking die een half uur heeft gewacht voordat ze wat deden. De politie heeft zelf al erkend dat ze foute keuzes hebben gemaakt. Maar er zijn nog een hoop vragen. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Dit onderzoek moet dat boven water krijgen. Dat het ministerie zich hier nu mee bezighoudt, geeft aan hoe groot de fouten zijn geweest die zijn gemaakt', aldus Postma.

Het optreden van de politie is volgens de correspondent onvoorstelbaar voor de Amerikanen. ‘De politie is waar ze altijd naar op kijken, en al helemaal in dit soort noodsituaties.’

Velen demonstreren tegen Amerikaanse wapenwet.
Velen demonstreren tegen Amerikaanse wapenwet. (ANP / EPA / Shawn Thew / Pool)

Stop this

De Amerikaanse president Joe Biden bracht zondag een bezoek aan Uvalde. Een voorbijganger riep Stop this naar Biden waarop hij zei: We will. Maar volgens Postma kan de president zelf weinig doen. ‘Hij heeft hiervoor de hulp van het Congres nodig. Op een bepaalde manier heeft deze gebeurtenis de Democraten en de Republieken een beetje verenigd. Iedereen is het erover eens dat dit niet kan. Maar de verschillen in opvatting om wapens te kunnen houden zijn nog steeds groot. De Republikeinen blijven heel erg vasthouden aan alles wat met het tweede amendement te maken heeft, terwijl volgens de Democraten, en vooral de linkse Amerikanen, de grote discussie vooral niet vergeten moet worden. Zij vinden dat er iets gedaan moet worden aan de wapenwetten.'

Lees terug | 19 kinderen en 2 leraren doodgeschoten op basisschool Texas

‘Ik ben bang dat er in de tussentijd niets gaat veranderen. De ellende blijft komen', aldus Postma.

Schietpartij Texas

Ramos liep om 11.33 uur lokale tijd de school binnen. De eerste agenten arriveerden binnen twee minuten en niet lang daarna waren negentien agenten in de school aanwezig. Maar niemand drong het lokaal binnen waar Ramos een bloedbad aanrichtte. De bevelvoerder zou hebben gedacht dat geen van de kinderen in het lokaal nog in leven was. Uiteindelijk schakelde het speciale politieteam de schutter pas om 12.51 uur uit.

Gerelateerde artikelen