Internationaal30 mei '22 11:10

Russen vorderen 'gestaag' in Donbas

Auteur: BNR Webredactie

De Russen zullen alles op alles zetten om de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne in handen te krijgen. Dat zegt defensiespecialist Peter Wijninga van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies. De strijd in het gebied raakt steeds verder verhit en volgens de Russische Buitenlandminister Sergej Lavrov is de 'bevrijding' van die regio een 'onvoorwaardelijke prioriteit' binnen de 'speciale militaire operatie' van Rusland in Oekraïne.

'Het vordert gestaag aan de Russische kant. Er wordt veel aangevallen, dat lukt niet overal, maar op bepaalde punten zijn ze gevorderd, met name bij Popazna, een stad ten zuiden van Severodenotsk, waardoor er een situatie kan ontstaan waarin de Oekraïense verdedigers daar kunnen worden ingesloten. Een kritiek punt'. Volgens president Zelenski hebben Russische beschietingen alle essentiële infrastructuur vernietigd. Meer dan twee derde van de woningvoorraad van de stad is vernietigd, meldt de president.

Een fabriek in Bakhmut
Een fabriek in Bakhmut (ANP / SIPA USA / Andoni Lubaki)

Gisteren meldde het Russische ministerie van Defensie dat het leger in de 24 uur daarvoor bijna veertig doelen vanuit de lucht had aangevallen, waaronder vijf wapendepots in de Donbas. Bovendien zouden bijna zeshonderd doelen met raketten en artillerie zijn beschoten. Volgens Zelenski is inname van de stad nu Ruslands hoofddoel.

Lees ook | Rusland maakt nu een slag

Donbas

De Russen hebben overigens nog niet de gehele Donbas in handen. Een gebied ter grootte van Nederland is nog Oekraïens: rond de steden Slovyansk en Kramatorsk middenin de Donbas. Volgens Wijninga hebbend de Oekraïners daar 'wel heel zwaar verdedigde posities voorbereid, als de Russen daar gaan aanvallen, gaat ze dat heel veel kosten aan mensen en middelen'. Ongeveer een derde (31 procent) van de regio wordt op dit moment bezet door de Russen, zei de stafchef van Zelenski zondag. Ongeveer 5 procent van de regio is weer in handen van Oekraïne, nadat het eerder eveneens door de Russen werd bezet.

Lees ook | Levering van geavanceerde raketwapens aan Oekraïne niet zonder risico

'Outgunned'

Maar dat lijkt de Russen niet te deren. In weerwil van wat veel analisten de afgelopen tijd hebben voorspeld, lijken de Russen nog over voldoende mankracht en middelen te beschikken. 'Uiteindelijk vorderen de Russen wel. In het oosten zijn de Oekraïners nog steeds 'outgunned' door de Russen. De Russische vuurkracht is sterker, ze hebben zware systemen nodig om de Russische artillerie aan te vallen'. Volgens Wijninga is het verloop van de strijd moeilijk te voorspellen: 'We hebben veel gezegd over de Russen en ze blijven doorgaan, ze geven niet op'.

Wijninga wijst erop dat in Rusland de maximumleeftijd voor dienstneming in het leger is opgetrokken, wat ook weer wijst op een nieuwe manier om aan mankracht te komen. 'Dit blijft nog wel even doorgaan, ook Lavrov heeft benadrukt dat de Donbas prioriteit geniet. Dat betekent dat ze alles op alles gaan zetten om die Donbas in handen te krijgen.'

Russen aan de winnende hand

11:10 | BNR's buitenlandcommentator Bernard Hammelburg bevestigt dat de Russen langzaamaan beginnen te winnen in de Donbas. 'Die strijd verloopt heel moeilijk en is ongelooflijk bloederig. Ze millimeteren ook vooruit, ze beginnen langzaam te winnen, dat was eerlijk gezegd ook zoals verwacht'. Volgens Hammelburg kan het de komende tijd twee kanten op: de Russen veroveren de Donbas en staken vervolgens hun opmars, óf het is een 'opmaat naar meer'.

En waar de Oekraïense president Zelenski zegt geen enkele concessie te willen doen waar het gaat om het afstaan van grondgebied, daar zegt de Amerikaanse oud-adviseur Henry Kissinger dat de oorlog alleen gestaakt kan worden als Oekraïne grondgebied afstaat. Veel diplomaten zijn het volgens Hammelburg eens met Kissinger, 'en dat weet Zelenski ook'.

Duivels dilemma

Hammelburg is ervan overtuigd dat de VS zwaardere wapens gaan leveren aan Oekraïne, maar de Amerikanen en de NAVO komen daarmee in een duivels dilemma. Zwaardere wapens waarmee de Oekraïense strijdkrachten de Russische artillerie kunnen bevechten hebben een groter bereik. En kunnen daarmee ingezet worden om doelen op Russisch grondgebied te raken. Daar zijn de westerse partners van Oekraïne niet blij mee, dat onderbouwt immers het Russische verhaal dat dit een oorlog is van de NAVO tegen de Russen. 'Dat is de keuze, het is een duivels dilemma, maar ik denk dat ze het uiteindelijk gaan doen.'

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Gerelateerde artikelen