Internationaal30 mei '22 12:32

China krijgt nul op rekest in Pacific

Auteur: Mark van Harreveld

Tien eilandstaten in de Stille Oceaan hebben een regionaal veiligheidspact met China afgewezen. De regeringsleiders vreesden een te grote grote Chinese invloed in het bestuur en de economie van de landen. De afwijzing is een zware klap voor China dat door het pact zijn invloed in de Stille Zuidzee wilde uitbreiden.

De Chinese Buitenlandminister Wang Yi tijdens de persconferentie op Fiji
De Chinese Buitenlandminister Wang Yi tijdens de persconferentie op Fiji (ANP / AFP / Leon Lord)

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi en zijn tegenhangers in 10 eilandstaten in de Stille Oceaan zijn er niet in geslaagd consensus te bereiken tijdens besprekingen over een omvangrijk veiligheids- en handelsakkoord, omdat het voorstel 'de regionale stabiliteit zou kunnen bedreigen'. Na de virtuele besprekingen van maandag probeerde Wang, die in Fiji was, de landen in de Stille Oceaan gerust te stellen over China's doelstellingen in de regio, door te zeggen dat Beijing zich ook al lang inzet voor ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en het Caribisch gebied.

Lees ook | Australië beschuldigt China van spionage

Veiligheidspact

China bood de eilandstaten miljoenen dollars en hulp bij het trainen van politieagenten in ruil voor politieke banden, invloed in het leger en de cyberveiligheid van de landen. De Verenigde Staten, Australië en hun westerse bondgenoten bezagen de Chinese ouvertures met argusogen - zij vreesden dat bepaalde clausules in de overeenkomst (die China overigens wél met de Salomonseilanden heeft gesloten) de deur zouden openzetten naar de komst van Chinese veiligheidstroepen naar de eilanden om Chinees bezit en burgers te beschermen. En in het verlengde hiervan de bouw van Chinese militaire bases in de regio.

De leiders van de eilandstaten spraken eerder al hun onvrede en angst uit over het plan. 'Het aanbod is niet oprecht en zou de Chinese invloed in de regering verzekeren', verklaarde president David Panuelo leider van de eilandengroep Micronesië die zijn collega's eerder per brief opriep tegen het Chinese voorstel te stemmen.

Lees ook | Sino-Europese relaties verkillen zienderogen

Na afloop van de bijeenkomst in Fiji, waaraan Samoa, Tonga, Kiribati, Papoea-Nieuw-Guinea, Vanuatu, de Salomonseilanden en Niue deelnamen, zei minister Wang dat de naties het eens waren geworden over vijf gebieden van samenwerking, maar dat verdere besprekingen nodig waren om tot meer consensus te komen. Wang noemde samenwerking op het gebied van economisch herstel na de COVID-19 pandemie, en nieuwe centra voor landbouw en rampen. Veiligheid valt daar dus niet onder.

Lees ook | VS sluiten militair ingrijpen Salomonseilanden niet uit

In gesprek

Volgens Chinese diplomaten blijft China in gesprek met de landen en waren de meeste landen akkoord, maar waren er 'zorgen over een paar punten' in het voorgestelde akkoord. 'Landen moeten zich geen zorgen maken over de Chinese motieven. China zal zijn eigen standpunt bekendmaken over onze eigen standpunten en voorstellen en samenwerkingsvoorstellen met eilandstaten in de Stille Oceaan, en in de toekomst zullen we voortdurende en diepgaande besprekingen en overleg blijven voeren om meer consensus over samenwerking te bereiken, zei Wang tegen verslaggevers in Fiji.

Australië en de Verenigde Staten zijn grote tegenstanders van meer Chinese invloed in de regio. Veel leiders van de eilandstaten in de Stille Oceaan maken zich grote zorgen dat ze het epicentrum worden van een nieuwe Koude Oorlog tussen China en de VS. 'Voor mensen van wie de gemeenschap onder het zeeniveau dreigt te zakken of die hun baan zijn kwijtgeraakt door de pandemie, is dit helemaal niet belangrijk', aldus premier Bainimarama van Fiji. Australië, de Verenigde Staten en hun westerse bondgenoten kunnen voor nu opgelucht ademhalen.

Lees ook | Australië waarschuwt voor gevolgen Chinese invloed Pacific

Gerelateerde artikelen