Internationaal1 jun '22 15:46Aangepast op 1 jun '22 16:06

Brits minister: Noord-Ierse Protocol bedreigt Paasakkoord

Auteur: Mark van Harreveld

De Britse minister voor Noord-Ierland Conor Burns heeft naar eigen zeggen tegenover Amerikaanse functionarissen verklaard dat het Noord-Ierse Protocol een bedreiging vormt voor het Goede-Vrijdagakkoord. Dat meldt de Britse krant The Guardian. En dat terwijl de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi eerder dreigde een vrijhandelsakkoord tussen de VS en het VK te blokkeren als het VK eenzijdig het protocol terzijde schuift.

Het tussen het VK en de EU overeengekomen protocol voorziet in douanecontroles tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Pelosi noemde de Britse plannen om wetgeving in te voeren die uitzonderingen op het protocol zou creëren, 'zeer verontrustend' wanneer daarover geen overeenstemming met de EU kon worden bereikt. 'Als het Verenigd Koninkrijk ervoor kiest de akkoorden van Goede Vrijdag te ondermijnen, kan en zal het Congres een bilaterale vrijhandelsovereenkomst niet steunen', zei Pelosi.

Minister Conor Burns voro Noord-Ierse Zaken
Minister Conor Burns voro Noord-Ierse Zaken (ANP / Alamy Limited)

Lees ook | EU bereid brexitdeal met Britten op te schorten

Kloof

Tijdens een bezoek aan Washington vorige week zei Burns dat er een 'kloof' bestond tussen dergelijke dreigementen en de ernst van de kwesties die op het spel staan met het Noord-Ierse protocol. 'Dit is te belangrijk voor ons - het oplossen van de situatie in Noord-Ierland, het juiste doen voor het Verenigd Koninkrijk en voor de mensen in Noord-Ierland - om te worden verweven met een buitenlands beleid of handelsambities' zei Burns.

Toen Burns in Washington het Congres bezocht, nam hij een dikke stapel documenten mee die Britse bedrijven naar zijn zeggen moeten invullen om goederen van Groot-Brittannië naar Noord-Ierland te kunnen vervoeren. Juist die bureaucratie heeft verschillende Britse voedingsmiddelenproducenten doen besluiten niet meer naar Noord-Ierland te exporteren. Zoals zandkoekjes en kaas.

Volgens Burns zijn dit producten 'waarvan de mensen in Noord-Ierland decennialang hebben genoten en die nu uit de schappen zijn verdwenen. En dat voedt het gevoel binnen delen van de unionistische gemeenschap dat het protocol hen op de een of andere manier onderscheidt van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Hun identiteit, het erbij horen, wordt ondermijnd en dat is een legitieme zorg binnen de Unie.'

Lees ook | Premier Johnson: brexitafspraken Noord-Ierland onhoudbaar

Star

De Britten willen dat de EU instemt met een vrijstelling van douanecontroles voor goederen die bestemd zijn om in Noord-Ierland te worden verkocht en geconsumeerd - en die dus niet de EU zouden binnenkomen. Londen beschuldigt Brussel ervan star te zijn, terwijl vicevoorzitter Maroš Šefčovič van de EU juist zegt dat hij oplossingen had aangedragen die 'de manier waarop het protocol wordt uitgevoerd, aanzienlijk zouden verbeteren'.

De Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) weigert intussen met Sinn Féin, dat de verkiezingen van 5 mei glansrijk won, in zee te gaan zolang het protocol niet ingrijpend wordt gewijzigd. Volgens Burns betekent dit dat het protocol, en niet de door het Verenigd Koninkrijk voorgestelde wetgeving, een bedreiging vormt voor het vredesakkoord.

'Ik zou de vraag willen stellen: hoe wordt het Goede-Vrijdagakkoord beschermd als de instellingen die uit het Goede-Vrijdagakkoord zijn voortgekomen, niet bestaan?' zei Burns. 'Wat ik heb geprobeerd, voorzichtig, delicaat uit te leggen, is dat het eigenlijk de toepassing van het protocol is dat momenteel de akkoorden ondermijnt, en niet omgekeerd.'

Lees ook | Britse brexitminister: EU verscheurt handelsdeal VK niet

Gerelateerde artikelen