Internationaal1 jun '22 17:46

Wapenleveranties: riskant, maar met goede reden

Auteur: BNR Webredactie

De Russen kijken steeds kritischer naar de geavanceerde wapens die het Westen aan Oekraïne levert. Volgens Rusland begint het steeds meer op een direct conflict tussen de NAVO en Rusland te lijken. Buitenlandcommentator Bernard Hammelburg kan zich goed voorstellen dat de Russen zo reageren.

Een zogeheten High Mobility Artillery Rocket System van de Amerikaanse strijdkrachten
Een zogeheten High Mobility Artillery Rocket System van de Amerikaanse strijdkrachten (ANP / Abaca Press / Ujian Gosun)

'Als je in de buurt van de Russische grens bent, kun je een doelwit op Russisch grondgebied raken, Dat is al een paar keer gebeurd tot woede van de Russen. De woordvoerder van Buitenlandminister Lavrov noemt dit olie op het vuur'. De Oekraïense president Zelenski bezweert intussen de hele wereld en de NAVO dat dat niet zal gebeuren, Kremlinwoordvoerder Peskov zet daar openlijk zijn vraagtekens bij. En ook dat kan Hammelburg zich goed indenken.

Lees ook | Oefeningen nucleaire strijdkrachten bedoeld om het Westen af te schrikken

'Voor Rusland lijkt het alsof het tegen de NAVO vecht'

Intussen neemt het escalatieniveau toe. 'Door Russische ogen begint het te lijken of de NAVO tegen Rusland vecht. We daarmee nemen een risico, maar er zijn goede redenen. Het gaat in het oosten niet goed en Oekraïne heeft echt hulp nodig want de Russische opmars gaat langzaam maar zeker door. En in de tweede plaats denkt iedereen aan de eindpositie op het schaakbord. Als Oekraïne voorzien is van wapens is de onderhandelingspositie sterker.

Volgens Hammelburg sluipt twijfel de westerse gelederen binnen. Er werd steeds ingezet op het opvoeren van de druk en het verzwaren van de sancties enerzijds én tegelijkertijd Poetin de mogelijkheid te laten behouden te gaan onderhandelen. Voor sommigen past deze nieuwe ontwikkeling daarin, anderen, waaronder Hammelburg, denken dat dit Poetin alleen maar bozer maakt.

Lees ook | Amerikaans wapenpakket is enorme opsteker voor Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen