Internationaal2 jun '22 06:52Aangepast op 2 jun '22 20:04

Duitse deelstaten bijeen over energie

Auteur: Mark van Harreveld

De regeringsleiders van de Duitse deelstaten komen vanmiddag bijeen om te praten over de oorlog in Oekraïne, energiezekerheid en het coronabeleid voor de komende herfst. Prominent op de agenda staat echter energiezekerheid. 'Er zal een concrete besluitenlijst komen', zegt hoofdredacteur Wiebke Pittlik van Duitslandweb.

Image
(ANP / AFP / John MacDougall)

'Het belangrijkste thema is energie. De ministers-presidenten gaan het erover hebben hoe ze van het Russische gas kunnen afkomen', zegt Pittlik. Volgens Pittlik is het gasnoodplan al in werking gezet - in dat plan wordt bepaald wie prioriteit krijgt in geval het gas afgesloten wordt. 'Dat zijn burgers en ziekenhuizen. Bedrijven, de grootverbruikers van gas, zullen als eerste afgeschakeld worden, tenzij ze heel belangrijk zijn voor de economie. Dat is een heet hangijzer, maar er wordt ook zeker gekeken naar bedrijven.'

Lees ook | Gazprom stopt gasleveringen aan Denemarken en Shell Duitsland

Topprioriteit

De deelstaten gaan over energievoorziening. Door de Russische sancties is energiezekerheid een topprioriteit voor de deelstaten. Elke deelstaat moet minimaal 2 procent van het landoppervlak gebruiken voor windenergie en deelstaten zullen dan ook onder meer bespreken waar en hoe zij windmolens gaan bouwen. In sommige deelstaten gelden strenge regels voor het plaatsen van windturbines, daarom zal de wetgeving aanpast moeten worden.

In het kader van die energiezekerheid wordt ook de discussie over het openhouden en heropenen van kerncentrales weer aangezwengeld. Duitsland besloot onlangs de laatste twee kerncentrales te sluiten, maar 'de discussie laait weer op. De FDP, maar ook het CDU, roepen nu hard dat ze open moeten blijven.'

Lees ook | Olaf Scholz zoekt energie in Afrika

Ten slotte wordt er nog gesproken over het coronabeleid voor de komende herfst. Met name voor de scholen: 'Er is nieuwe wetgeving nodig zodat ze kunnen overstappen op mondkapjes in school, dat is nu niet goed geregeld, we verwachten wel concrete besluiten daarover'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen